BNT

Tvrtka iz BiH nakon haubice razvija novo razorno oružje

Riječ je o minobacaču dugog dometa.
Vijesti / Flash | 11. 11. 2017. u 09:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Minobacač BNT-Tvornice mašina i hidraulike, Novi Travnik

Kompanija BNT – Tvornica mašina i hidraulike Novi Travnik, koja je proizvela prvu bh. haubicu, radi na razvoju još jednog razornog oružja.

Riječ je o minobacaču dugog dometa, za što je dobila i financijsku podršku Vlade Federacije.

Vlada je odlučila podržati rad ovog poduzeća sa 300.000 KM a sredstva su, između ostalog, namijenjena za razvoj minobacača dugog dometa.

“Sredstva su namijenjena za povećanje produktivnosti kroz nabavku kompresora, popravku i optimizaciju kapaciteta za cinčanje i kromiranje, popravak i modernizaciju aparata u okviru laboratorije, popravak mašine za 3D mjerenje i razvoj minobacača dugog dometa” navedeno je iz Vlade FBiH.

Riječ je o dijelu grant sredstava utvrđenih ovogodišnjim Proračunom FBiH Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije na stavci kapitalnih transfera javnim preduzećima i namijenjenih financiranju razvojnih projekata.

Jasno je da nije riječ o prevelikim sredstvima, ali je ova vijest važna jer pokazuje da bh. kompanije iz namjenske industrije ne samo da sve više proizvode, već razvijaju i vlastite modele oružja.

Osim BNT-ove haubice, Tehničko-remontni zavod Hadžići razvio prvi bh. ručni raketni bacač, a kompanija AC Unity iz Goražda prvu bh. pušku.

Kopirati
Drag cursor here to close