Akcija Zip

Još jedno uhićenje - u kamionima krijumčarili državljane Turske iz BiH u Hrvatsku

U nastavku akcija ''Zip'' SIPA uhitila još jednu osobu:.U kamionima krijumčarili državljane Turske iz BiH u Hrvatsku
Vijesti / Crna Kronika | 21. 02. 2024. u 10:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su, u nastavku operativne akcije ''Zip'', na području Kladnja slobode lišili jednu osobu, koja je sprovedeno u prostorije SIPA-e, gdje je nad izvršena kriminalistička obrada i ispitivanje u svojstvu osumnjičene osobe.

Lišen slobode po nalogu Suda

''Osoba je lišena slobode po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i uz nadzor Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo kaznena djela ''Organizirani kriminal'' u vezi s kaznenim djelima ''Krijumčarenje lica'', ''Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata'' propisana Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine'', navode iz SIPA-e.

O daljem statusu uhićene osobe će se u zakonskom roku odrediti postupajući tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Devet osoba uhićeno početkom mjeseca

Podsjećamo, policijski službenici SIPA-e su dana 06. veljače 2024. godine realizirali operativnu akciju ''Zip'', kojom prilikom je slobode lišeno devet osoba, koja je rezultat višemjesečne provedene istrage u suradnji s policijskim službenicima MUP-a Republike Hrvatske, uz podršku Europola, kada je dokumentirano krijumčarenje oko 70 državljana Republike Turske iz Bosne i Hercegovinu u Republiku Hrvatsku, te dalje u zemlje Europske unije.

Krijumčarenje je vršeno tako da su osobe prevožene skrivene u kamionima s teritorije Bosne i Hercegovine na područje Republike Hrvatske.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu 6. veljače su, u sklopu operativne akcije ''Zip'', na području Gradačca, Srebrenika i Kladnja, pretresli poslovne i stambene objekte i pokretne stvari na 13 lokacija.

Slobode je lišeno devet osoba nad kojima se u prostorijama SIPA-e vrši kriminalistička obrada i ispitivanje u svojstvu osumnjičenih. Tijekom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta veća količina novca, više mobilnih telefona, razna dokumentacija i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku.

Istovremeno, u okviru ove akcije policijski službenici MUP-a Repubilke Hrvatske na svojoj teritoriji provode operativnu akciju kodnog naziva ''Veliki transport'' usmjerenu na borbu protiv ilegalnih migracija.

Krijumčarenje 70 osoba

Operativna akcija 'Zip' tada je provedena je po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo 'Organizirani kriminal', u vezi sa kaznenim djelima 'Krijumčarenje ljudi' i 'Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata', propisana Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine, a u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Hrvatske, MUP-a Tuzlanskog kantona te uz operativnu podršku Europola.

Također, nakon višemjesečne provedene istrage u suradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Hrvatske, uz podršku Europola, dokumentirano je krijumčarenje oko 70 osoba državljana Republike Turske iz Bosne i Hercegovinu u Republiku Hrvatsku te dalje u zemlje Europske unije. Krijumčarenje je vršeno na način da su osobe prevožene skrivene u kamionima sa teritorije Bosne i Hercegovine na područje Republike Hrvatske.

Osim navedenog, tijekom rada na predmetu policijski službenici SIPA-e otkrili su na prostoru Širokog Brijega tvornica za ilegalnu proizvodnju cigareta koje su bile namijenjene za evropsko tržište.                              

Kopirati
Drag cursor here to close