Imenovao UN

Istragu o potencijalnim ratnim zločinima u Ukrajini vodit će i pravobraniteljica iz BiH

Ispitat će sve optužbe za kršenje međunarodnog prava u kontekstu agresije protiv Ukrajine od strane Ruske Federacije.
Vijesti / Crna Kronika | 31. 03. 2022. u 08:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ujedinjeni narodi imenovali su tri stručnjaka za ljudska prava za provođenje istrage o potencijalnim ratnim zločinima u Ukrajini, u kojoj je Rusija optužena za bezobzirno bombardiranje civila.

Neovisni panel, na čelu s Norvežaninom Erikom Moseom, ispitat će sve optužbe za kršenje međunarodnog prava u kontekstu agresije protiv Ukrajine od strane Ruske Federacije, navodi se u priopćenju.

Vijeće UN-a za ljudska prava osnovalo je istražnu komisiju na razdoblje od godinu dana na zahtjev Ukrajine i saveznika, uključujući Europsku uniju, Britaniju i Sjedinjene Države. Panel će ispitati svjedoke i prikupiti forenzički materijal za potencijalne pravosudne akcije u budućnosti. Prve rezultate istrage objavit će u rujnu.

Mose je bivši sudac na Europskom sudu za ljudska prava i bivši predsjednik Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području Ruande, a bio je član i norveškog Vrhovnog suda. Članica panela je i Jasminka Džumhur, pravobraniteljica za ljudska prava iz Bosne i Hercegovine i Kolumbijac Pablo de Greiff, piše Jutarnji list.

Kopirati
Drag cursor here to close