Nema odgovornosti

Hitno potrebne strože kazne za bahate vozače

Smiješno je da za alkohol u parku možete dobiti kazno od 500 KM, a za alkohol u autu 50 KM
Vijesti / Crna Kronika | 29. 05. 2023. u 08:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Kantona Sarajevo, nakon pogibije Azre Spahić, odlučila je pooštriti kriterije za sudionike u prometu, a posebno bahate vozače i povratnike u prekršajima. Smanjenje dozvoljene brzine u naseljenim mjestima i glavnim prometnicama, povećan broj angažiranih policijskih službenika, ali i vozila za evidentiranje prekršaja te veće kazne za prometne prekršaje - neke se od novih odluka Vlade. Samo prošle godine bilo je 178 zahtjeva prema Prekršajnom odjelu Općinskog suda za oduzimanje vozila.

Pojačan policijski nadzor

Bit će pojačan policijski nadzor u periodu od 19 do 7 sati ujutro, a efekti ostalih mjera bi trebali biti vidljivi već početkom narednog mjeseca.

''Od 1.6. završavamo proceduru za 195 novih policijskih službenika koji će moći dati podršku postojećim jedinicama da taj posao završe na najkvalitetniji način'', kazao je zamjenik premijera KS-a Emir Dedović (SBiH).

''Cilj jeste da na glavnoj prometnici smanjimo brzinu sa 60 na 50, ali i da u naseljenim mjestima idemo s 40 na 30 i u strogom centru grada da smanjimo brzinu na 30. To su prvi koraci. Usporedo s tim završavamo studiju opasnih mjesta u KS i detektirali smo 16 raskrsnica u KS koje su u protekle 3 godine imale više prometnih nesreća, tj. više od minimalno 6 osoba je bilo ozlijeđeno'', istaknuo je ministar prometa KS-a Adnan Šteta (SDP).

Osim pojačanog videonadzora i povećanja prometnih kazni, Vlada najavljuje i jednu od najvažnijih mjera - trajno oduzimanje vozila za prometne prekršitelje. Da se ovom problemu, do sada, pristupalo na na adekvatan način, svjedoče i apsurdni primjeri. Stoga je potrebno u paketu uraditi zakonske izmjene.

''Imate situaciju da osoba alkoholizirana može biti u parku i postoji da policija izrekne kaznu do 500 KM zbog kršenja javnog reda i mira – taj čovjek sjedne u automobil i on može biti kažnjen s 50 KM'', napominje ministar unutarnjih poslova KS-a Admir Katica (NiP).

Nizak stupanj odgovornosti

Da razina sigurnosti u prometu nije zadovoljavajuća, te da je nizak stupanj odgovornosti - smatra i struka.

''Tome se treba pristupiti na cjelovit način kroz provođenje dugoročnih mjera, programa edukacije i svih sudionika u prometu, loše navike koje su do sada stvorili sudionici, kao što je korištenje mobitela, vožnja u alkoholiziranom stanju, vožnja bez vozačke dozvole'' znači bili sankcionirani, ali i prevenirani'', navodi Drago Ezgeta, profesor na Prometnom fakultetu u Sarajevu.

Čak i dan poslije prometne nesreće, u kojoj je poginula liječnica Azra Spahić, broj bahatih vozača je zastrašujući, piše Federalna.ba. Policijski službenici MUP-a KS-a uručili su više od 450 prekršajnih naloga, a iz prometa isključili 25 vozača. O potencijalnim ubojicama i ruletu na cestama najbolje svjedoče snimci poput vožnja u suprotnom smjeru autoputa – što nije prvi put da je zabilježeno.

Inače, nešto više od 85 prometnih nesreća u prosjeku se dnevno događalo na području Bosne i Hercegovine tijekom 2022. godine.

Objavio je u ožujku Bosanskohercegovački auto-moto klub (BiHAMK) na temelju statističkih podataka od nadležnih institucija. Na bosanskohercegovačkim cestama u protekloj godini dogodilo se ukupno 31.321 prometnih nesreća navode iz BiHAMK-a.

Od tog broja zabilježeno 7.230 prometnih nezgoda sa poginulim i ozlijeđenim osobama te 24.091 prometnih nezgoda sa materijalnom štetom. Preko 10 tisuća žrtava Iz auto-moto kluba navode kako je u prometnim nesrećama u BiH život su izgubile 222 osobe, dok je 10.258 osoba zadobilo teže ili lakše tjelesne ozljede.

Navode kako je u prošloj godini došlo je do porasta broja nesreća, kao i žrtava. 

Kopirati
Drag cursor here to close