Ratni zločin

Godišnjica zločina u Ahmićima: Potraga za nestalim i nakon 29 godina

''Nadležni organi su prije 10-15 godina izlazili na teren, na lokaciju za koju su postojala saznanja da se tu nalaze posmrtni ostaci, ali nije pronađeno ništa''.
Vijesti / Crna Kronika | 16. 04. 2022. u 10:10 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

16. travnja obilježava se 29. godišnjica zločina počinjenih u selima Ahmići kod Viteza, gdje su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) ubili 116 civila.

Atif Ahmić iz Udruženja ''16. april'' rekao je da je za ubojstva 116 civila odgovaralo veoma malo osoba, odnosno jedna osoba po komandnoj odgovornosti i svega par počinitelja zločina u selu koje je od Viteza udaljeno nekoliko kilometara, ali da obitelji žrtava najviše brine činjenica da posmrtni ostaci svih stradalih iz ovog sela nisu pronađeni ni nakon 29 godina.

Ahmić je podsjetio da su nedavno u prostorijama Javnog komunalnog poduzeća ''Gradska groblja Visoko'' identificirani posmrtni ostaci devet žrtava iz Nadioca, zaseoka Ahmića, koji su ekshumirani 1998. na području Međina u Mostaru, kao i još dvije osobe iz busovačkog mjesta Kratine.

''Nadležni organi su prije 10-15 godina izlazili na teren, na lokaciju za koju su postojala saznanja da se tu nalaze posmrtni ostaci, ali nije pronađeno ništa. Tijela su premještena u Međine u Mostaru, i smatramo da nije normalno nositi posmrtne ostatke 200 kilometara'', kazao je Ahmić.

Prema njegovim riječima, pored devet nedavno identificiranih, traga se za posmrtnim ostacima još 19 stanovnika Ahmića te su nedavno od nadležnih organa zatražili veći angažman.

''Ahmići nikada neće biti završeni sve dok ne pronađemo zadnji posmrtni ostatak nestale osobe sa ovog područja. To je žalosno. Naše institucije su zatajile, a počinitelji zločina znaju gdje su koga ubili i zakopali, međutim nitko ne otkriva ništa, nastao je tajac. Mi znamo da njih nema, ali se nadam da ćemo naći posmrtne ostatke i zakopati ih dostojno čovjeku'', rekao je Ahmić.

Planirano je da, u sklopu manifestacije ''Put istine i sjećanja'', ove godine dvije kolone – jedna iz Viteza, a druga iz Zenice – krenu prema središnjem spomen-obilježju u Ahmićima i polože cvijeće.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) je osudio Darija Kordića na 25 godina zatvora zbog zločina počinjenih u srednjoj Bosni koji uključuju i Ahmiće, te Miroslava Bralu na 20 godina, dok je Vladimir Šantić osuđen na 18 godina, a Drago Josipović na 12 godina zatvora. Sud Bosne i Hercegovine je zbog zločina u Ahmićima osudio Paška Ljubičića na deset godina.

''U samo nekoliko sati 16. travnja 1993., oko 116 stanovnika Ahmića, seoceta u srednjoj Bosni, pobijeno je, uključujući i žene i djecu, a njih oko 24 je ranjeno; uništeno je 169 kuća i dvije džamije. Žrtve su bili Muslimani – civili. Pretresno vijeće se, na osnovu dokaza koji su mu prezentirani u ovom predmetu, uvjerilo da se nije radilo o borbenoj operaciji. Radilo se upravo o dobro planiranom i dobro organiziranom ubijanju civila'', navodi se u haškoj presudi u predmetu ''Kupreškić i ostali''.

 

Kopirati
Drag cursor here to close