Masakr nad civilima

27. godišnjica zločina u Ahmićima

U ovom selu su prije 27 godina pripadnici HVO-a ubili 116 civila bošnjačke nacionalnosti. Najmlađa žrtva u Ahmićima 16. travnja 1993. godine bila je tromjesečna beba, a selo je bilo u potpunosti uništeno.
Vijesti / Flash | 16. 04. 2020. u 14:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog situacije izazvane pandemijom koronavirusa i poduzetih mjera u Bosni Hercegovini, samo obitelji ubijenih civila i nekoliko vjerskih službenika učenjem dova i polaganjem cvijeća obilježit će danas 27. godišnjicu masakra nad bošnjačkim civilima u selu Ahmići, kod Viteza.

U ovom selu su prije 27 godina pripadnici HVO-a ubili 116 civila bošnjačke nacionalnosti. Najmlađa žrtva u Ahmićima 16. travnja 1993. godine bila je tromjesečna beba, a selo je bilo u potpunosti uništeno.

Atif Ahmić, predsjednik Udruženja žrtava “16. april Ahmići”, rekao je ranije za AA da će zbog novonastale situacije i širenja koronavirusa, ovogodišnje obilježavanje proći u krugu malog broja ljudi.

Ahmić je poručio da i dalje tragaju za 29 ubijenih Bošnjaka Ahmića.

“Tragamo, a nitko od susjeda ne želi nam reći gdje su njihovi posmrtni ostaci. Poruka je da se nikada i nikome ne ponovi ovaj 16. travanj”, dodao je Ahmić.

U ranim jutarnjim satima, 16. travanj 1993. godine, jedinice za posebne namjene Hrvatskog vijeća obrane “Džokeri” i “Maturice” izvršile su napad na selo Ahmići.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubojstva u Ahmićima bila zločini protiv čovječnosti. Jedan od zapovjednika HVO-a Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora, Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić su osuđeni na kazne od šest do deset godina zatvora za sudjelovanje u masakrima, ali su novom presudom 2001. godine oslobođeni optužbi.

Dario Kordić, koji je u austrijskom zatvoru izdržavao 25-godišnju kaznu zbog zločina u centralnoj Bosni, među kojima i zbog zločina u Ahmićima, oslobođen je nakon izdržane dvije trećine kazne.

Haški sud je osudio i bivšeg pripadnika specijalne jedinice HVO-a “Džokeri”, Miroslava Cicka Bralu, na 20 godina zatvora. Paško Ljubičić osuđen je na osam godina zatvora, a nakon odležane dvije trećine kazne pušten je na slobodu, dok je Tihomir Blaškić osuđen na devet godina zatvora.

Kopirati
Drag cursor here to close