Raspisana tjeralica za još dvojicom

FUP u akciji: Uhićen trojac osumnjičen za lihvarenje

Vijesti / Crna Kronika | 24. 04. 2023. u 10:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: FUP / FUP u akciji: Uhićen trojac osumnjičen za lihvarenje

Policijski službenici Federalne uprave policije pod nadzorom Kantonalnog tužiteljstva Tuzlanskog kantona u ponedjeljak provode operativnu akciju kodnog naziva "Live" na području spomenutog kantona, a vezano za dokumentiranje osoba koje se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela "Iznuda" iz člana 295. i "Ugrožavanje sigurnosti" iz člana 183. KZ FBiH.

Raspisana tjeralica 

Značajnu podršku prilikom ovih aktivnosti pružaju policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanskog Kantona, kako u ljudskim, tako i u materijalno tehničkim resursima, priopćeno je iz FUP-a. 

Prilikom realizacije operativne akcije, službenici Kantonalnog poreznog ureda Tuzla, poduzeli su aktivnosti iz svoje nadležnosti u odnosu na određene objekte, a koji su u vlasništvu osumnjičenih osoba.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbe Općinskog suda u Tuzli, slobode su lišena tri lica inicijala R.J., S.M. i A.H., dok je za dva lica DŽ.M. i P.J. raspisana operativna tjeralica. 

Foto: FUP / FUP u akciji: Uhićen trojac osumnjičen za lihvarenje

Postupajući po Naredbi nadležnog suda, vrše se pretresi objekata na pet lokacija na području Lukavca i Tuzle, koje koriste osumnjičeni, a do sada je pronađeno i oduzeto vatreno oružje, automatska puška i pištolj koji su korišteni za prijetnje, mobilni telefonski aparati i sim kartice, dokumentacija, skupocjeno vozilo i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnih djela.

Prijetnje

Naime, osumnjičeni su od kraja 2022. godine, poduzimali aktivnosti na iznuđivanju određenih suma novca te upućivali ozbiljne prijetnje po život i tijelo prema licima F.F., Š.S. i A.F., kao i članovima njihovih obitelji.

Osumnjičene osobe su od ranije poznata policijskim i pravosudnim institucijama po vršenju različitih vrsta krivičnih djela, kako na području Bosne i Hercegovine, tako i na području zemalja Europske Unije, od čega su stekli veliku materijalnu korist, kao i nekretnine na području Tuzlanskog kantona te su u više navrata pravosnažno osuđeni, a pojedini su bili i na izdržavanju zatvorske kazne.

Navedena lica će biti kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Tuzli, te će u zakonskom roku biti predana u nadležnost Kantonalnom tužiteljstvu Tuzlanskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Akcija u Mostaru 

Podsjetimo, tjedan dana ranije pripadnici FUP-a izvršili su akciju u Mostaru kada je pao dvojac.

Kako je priopćeno iz FUP-a, postupajući po naredbi Općinskog suda u Mostaru, policijski službenici Federalne uprave policije su nakon primopredaje označenog novca lišili slobode D.Ć. (1981.) i S.L. (1980.) oba iz Mostara.

Izvršenim pretresom pokretne i nepokretne imovine u Mostaru koju Ćatić i Lovrić koriste pronađeni su veća količina novca, automatska puška, dva pištolja, određena količina municije, dokumentacija, kao i drugi dokazi koji se mogu dovesti u vezi s izvršenjem ovih krivičnih djela.

Kopirati
Drag cursor here to close