Posljedice ogromne

FOTO Svi na terenu - Zbraja se šteta od požara na zgradi Gimnazije u Širokom Brijegu

Na teren su izašli i vještaci kojim će rukovoditi županijski tužitelj Županijskog tužiteljstva ŽZH zajedno s inspektorom MUP-a ŽZH za zaštitu od požara i eksplozija.
Vijesti / Crna Kronika | 23. 01. 2024. u 11:12 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Teško je u ovom trenutku procijeniti štetu nastalu nakon požara na zgradi Gimnazije fra Dominika Mandića i Srednje strukovne škole u Širokom Brijegu, no prema prvim informacijama s terena, posljedice požara su ogromne.

Na teren su izašli i vještaci kojim će rukovoditi županijski tužitelj Županijskog tužiteljstva ŽZH zajedno s inspektorom MUP-a ŽZH za zaštitu od požara i eksplozija.

Šteta ogromna

''Na požarištu su vještaci, no ja kao laik već sada mogu reći kako je šteta ogromna. Naime, požar je izbio u potkrovlju koje je prekriveno limom ispod kojeg se nalazi građa stara sto godina. Tijekom gašenja, voda je išla ne samo u taj dio, nego ja zahvatila i kat ispod tako da je i u tom dijelu zasigurno oštećeno nekoliko učionica, no konačne infomacija biti će poznate nakon službenog očevida'', rekao je za Bljesak.info Drago Martinović, ispred Uprave Civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke.

Foto: Bljesak.info / Nakon požara na zgradi Gimnazije fra Dominika Mandića i Srednje strukovne škole u Širokom Brijegu

Ulaz u zgradu je trenutno zabranjen, a policija osigurava plato ispred Gimnazije.

Podsjećamo, požar je izbio u ponedjeljak u večernjim satima, u to vrijeme u školi se odvijala nastava te su ravnatelj i školsko osoblje djecu izveli na vrijeme i sve je, kako je rekao Martinović, urađeno po pravilima.

''U 18.35 smo dobili dojavu za požar, a dežurna ekipa je odmah izašla na teren. Zatekli su požar u razbuktaloj fazi i pristupili su gašenju unutarnjom navalom. Potom smo digli ostale vatrogasce iz naše postrojbe i zvali smo u pomoć vatrogasce iz Gruda, Posušja i DVD Kočerin. Požar je zahvatio krov, morali smo parati ploče rigipsa i staklenu vunu kako bi došli do samog žarišta. Požar je krenuo iznad vrata u stubištu u potkrovlju, šteta je velika, što od vode, što od vatre, ali moglo je biti i gore puno. Struka će odrediti od čega je krenuo požar. Što se tiče vatrogasaca, jedan je lakše ozlijeđen, a ostali su svi u redu'', rekao je Dario Čuljak, zapovjednik PVP Široki Brijeg.

Foto: Bljesak.info / Zapovjednik PVP Široki Brijeg

U nastojanju da sačuvaju vrijedne dokumente, djelatnici škole, profesori, domari, volonteri i učenici iznijeli su dnevnike i svu ostalu arhivu. 

Ministrica o požaru

Ranije je potvrđeno, kako će učenici Gimnazije fra Dominika Mandića i Srednje strukovne škole Široki Brijeg, dok je sanacija u tijeku, na nastavu ići u Drugu i Prvu osnovnu školu u Širokom Brijegu.

Ministrica obrazovanja, znanosti kulture i sporta ŽZH Daniela Perić kratko se osvrnula na požar koji je zahvatio jedan od simbola Širokog Brijega koji je već bio dotrajao.

Foto: Bljesak.info / Nakon požara na zgradi Gimnazije fra Dominika Mandića i Srednje strukovne škole u Širokom Brijegu

''Imali smo sastanke sa rukovodstvom škole i odlučeno je da Gimnazija ide u Drugu osnovnu školu, Srednja strukovna škola će u Prvu osnovnu školu. Ako Bog da, i ako sve bude po planu, u četvrtak učenici pohađaju nastavu u već spomenutim školama. Što se tiče organizacije, dali smo sve od sebe maksimalno, u suradnji sa Gradom i ravnateljima i nadam se da će biti sve dobro i pozivam sve na razumijevanje ove novonastale situacije. Stanje će biti ovako do daljnjega. Upravljačka prava su na Gradu Širokom Brijegu, odnosno Gradskom vijeću, ministarstvo je tu, kao i cijela Vlada, i dat ćemo sve od sebe da pomognemo maksimalno. Srednje škole će biti stalno druga smjena, što je puno lakše radi organizacije'', rekla je ministrica Perić.

Financije neće biti problem

Gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević istaknuo je kako su već krenuli u pripremu za proces obnove i rekonstrukcije, te da ne bježe od poslova koje ih očekuju.

Foto: Bljesak.info / Širokobriješki gradonačelnik Miro Kraljević

''Morat ćemo dobro vidjeti s ljudima iz struke što dalje uraditi, improvizirati nešto ili ići u detaljnu rekonstrukciju škole. Prvo moramo riješiti problem nastao s krovom. Ranije smo krenuli u proces promjene otvora, što također spada u prioritet, a iza toga ide unutarnji dio, rekonstrukcija podova i drvene konstrukcije. To je jako zahtjevan proces'', dodao je Kraljević i naveo kako su već sada financijski mnogi ponudili svoju pomoć, te se nada kako novac za obnovu neće biti problem.

Kopirati
Drag cursor here to close