Tek u srijedu

S Filozofskog fakulteta MUP-u prijavljeno 'ugrožavanje sigurnosti'

Plakat ljetne škole Methodology of Political Science: New Issues and Trends izazvao je histeriju dijela medija i politika u BiH, naveli su s Fakulteta, te otkazali ovaj program.
Vijesti / Crna Kronika | 08. 02. 2024. u 08:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službena osoba s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru MUP-u Hercegovačko-neretvanske županije prijavila je tek u srijedu 7. veljače, da je prema uposlenicima ove ustanove izvršeno ugrožavanje sigurnosti, potvrđeno je za Bljesak.info iz MUP-a HNŽ-a.

Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru odustao je od organizacije ljetne škole Methodology of Political Science: New Issues and Trends, nakon butnih reakcija na promotivni plakat događaja, uz navode kako je Sveučilište namjerno s plakata uklonilo džamije. 

Naknadno se oglasio i Filozofski fakultet koji je naveo kako je plakat ljetne škole u organizaciji Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i IPSA-e (International Political Science Association)  generirao program umjetne inteligencije sa središnjim motivom simbola grada Mostara – Staroga mosta.

''Plakat je izazvao je histeriju dijela medija i politika u BiH. Potpuno benigan, i od IPSA-e odobren prikaz Staroga mosta, izazvao je mržnju, prijetnje, dezinformacije i difamiranje Filozofskoga fakulteta, ali i Sveučilišta u Mostaru'', naveli su tada u priopćenju s Filozofskog fakulteta.

Naveli su kako je ''količina upućenih prijetnji smrću i uništenjem Fakulteta, govora mržnje i kontaminiranost javnoga prostora ovaj su događaj istisnula iz akademske sfere te od njega stvorila ne samo politički, već i sigurnosni problem''. 

Dodali su kako otkazivanjem događaja žele zaštiti sve profesore koji su trebali sudjelovati na ljetnoj školi, potencijalne studente koji su imali namjeru doći u Mostar, ali spriječiti negativan publicitet koji je nametnut kako Filozofskom fakultetu tako i IPSA-i. 

''Da cijela priča bude još grotesknija upravo je u samom nazivu izvornoga predloška istaknuta 'Koski Mehmed-pašina džamija'. Dakle, od svih mogućih vjerskih znamenitosti u gradu Mostaru na plakatu je istaknut upravo minaret. Toliko o isključivosti, nesnošljivosti i islamofobičnosti. Promicatelji mržnje koji su ovu hajku i pokrenuli dodatno su potaknuli atmosferu straha, nepovjerenja i netrpeljivosti među građanima, a gradu Mostaru i državi u koju se toliko kunu, preventivno 'izbili' jedan, po svakom segmentu, hvalevrijedan i akademski izvrstan globalni događaj'', navodi se u priopćenju fakulteta.

Kopirati
Drag cursor here to close