Dom naroda

Federacija dobiva registar pedofila?

Vijesti / Crna Kronika | 21. 07. 2022. u 14:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanici u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine jednoglasno su usvojili Nacrt zakona po kojem bi Federacija BiH trebala dobiti registar pedofila. Ovaj nacrt sada ide u javnu raspravu u roku od 60 dana.

Usvojen je Nacrt zakona o posebnom registru osoba pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u FBiH. Predlagači ovog zakona su Jasmin Duvnjak i Aner Žuljević.

“Zakon je od strane kolegice Lane Prljić u Zastupničkom domu predložen prije gotovo tri godine i tamo je razmatran sa kašnjenjem od nekih 6-7 mjeseci, a ovdje nakon 2 godine tako da se postavlja pitanje zašto je rukovodstvo Doma toliko čekalo da mi praktično razmatramo ovako bitan zakon. Mi smo, nažalost, u ovoj oblasti crna rupa Evrope”, rekao je Žuljević, te dodaje da Republika Srpaka ovaj registar ima od 2018. godine, dok Hrvatska i Srbija od 2013. godine već imaju evidentiranih preko hiljadu osoba koje imaju problema sa krivičnim zakonom po pitanju djela spolne slobode sa maloljetnicima.

Kopirati
Drag cursor here to close