Bolesne sklonosti

Dva nova pedofilska skandala tresu katoličku crkvu u Italiji

Vijesti / Crna Kronika | 13. 11. 2021. u 09:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Don Nicola Di Blasio

Dva nova pedofilska skandala izbila su na vidjelo na jugu Italije.

Biskup u Piazzi Armerini prikrio je pedofiliju svog svećenika i poslao ga u tuđu biskupiju gdje je opet u kontaktu s dječacima, a svećenik ravnatelj Caritasa u Beneventu je pritvoren u sklopu akcije razbijanja internetskog kanala za prodaju pedopornografskih snimaka, piše Jutarnji list.

U kućnom je pritvoru u Beneventu vlč. don Nicola Di Blasio, jer je bio jedan od kupaca snimaka na kojima se moglo, tvrdi tužilaštvo u Torinu, vidjeti i scene pravog silovanja djece od samo nekoliko godina života. Arhidijeceza u Beneventu, kojoj pripada taj Caritas i kojoj je na čelu nadbiskup mons. Felice Accrocca, još se nije oglasila o tome neugodnom slučaju.

Mons. Accrocca će se, kako je to već ustaljen običaj u sličnim slučajevima, ograditi od svoga podčinjenoga jer biskupi obično pojma nemaju kakve su bolesne sklonosti njihovih najbližih suradnika, a postoji, dakako, i presumpcija nevinosti.

U puno nezgodnijoj situaciji je mons. dr. Rosario Gisana, biskup Piazze Armerine, jer je bio neoprezan u telefonskom razgovoru s vlč. don Giuseppeom Rugolom, svećenikom prisluškivanim u sklopu sudske istrage o Rugolovu silovanju maloljetnika. U tom je razgovoru mons. Gisana izrijekom rekao da je sada i on u nevolji jer je "zabašurio tu priču".

Razgovor je vođen u siječnju, velečasni Rugolo je u travnju zatvoren u Ferrari. Onamo ga je, naime, na dvije godine maknuo mons. Gisana, u dogovoru s tamošnjim nadbiskupom mons. Gian Carlom Peregom.

Rimski Il Messaggero javlja da je mons. Perego obaviješten zašto mu je poslan vlč. Rugolo, pa ga je svejedno postavio na mjesto gdje je dolazio u kontakt s dječacima.

Veoma je vjerovatno da će novinari sada tražiti račun i od nadbiskupa Perega, ali zasad je fokus u Enni, centru kotara u kojemu je Piazza Armerina (poznata po rimskome antičkom mozaiku na kojemu je prvi put naslikan bikini u kupačice koja skače u vodu). Naime, u Enni je na optuženičkoj klupo vlč. Rugolo. Proces se odvija iza zatvorenih vrata. Treće ročište bit će dva dana prije Božića.

Zatvoreno je za javnost ono što se ondje kaže, ali optužnica i prateći dokumenti u Italiji postaju javni onoga trenutka kada su prihvaćeni i položeni u sudski spis. Tako su lokalni novinari došli do fonograma prisluškivanih razgovora bitnih za inkriminaciju. I objavili ih, naravno.

Opširnije na stranicama Jutarnjeg lista

Kopirati
Drag cursor here to close