Osuđen na 15 godina

Elez zatražio premještanje u Srbiju

Odluku o tome da li će Elez koji, pored bh., ima i srpsko državljanstvo, biti predan Srbiji donijet će Ministarstvo pravde Republike Srbije.
Vijesti / Crna Kronika | 10. 02. 2022. u 10:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Darko Elez koji je u BiH osuđen na 15 godina zatvora kao član organizirane kriminalne grupe podnio je molbu da kaznu izdržava u Srbiji, rekao je za "Politiku" jedan od njegovih odvjetnika Sead Kreho.

Odluku o tome da li će Elez koji, pored bh., ima i srpsko državljanstvo, biti predan Srbiji donijet će Ministarstvo pravde Republike Srbije.

Elez je molbu za izručenje Srbiji podnio čim su se stekle zakonske mogućnosti za to, odnosno kada su pravosudni organi BiH obustavili istragu koja je protiv njega pokrenuta zbog sumnje da je 2018. i 2019. u Istočnom Sarajevu sudjelovao u dva ubojstva, iznudi, zastrašivanju i drugim kaznenim djelima.

"Od kada je sa tužiteljstvom potpisao sporazum o priznanju kaznenog djela, Elez je razmišljao da, prvenstveno zbog obitelji, podnese molbu da kaznu izdržava u Srbiji. Kočila ga je istraga za koju smo od početka vjerovali da će biti obustavljena. Pošto su ispunjeni svi zakonom propisani uvjeti, on je podnio molbu i nada se brzoj odluci srpskih nadležnih organa", kazao je Kreho.

Iako se u pojedinim medijima špelukiralo da bi Elez, ukoliko bude izručen Srbiji, istražnim organima mogao da otkrije značajne informacije o nezakonitim poslovima nekadašnje državne tajnice MUP-a i ubojstvu odvjetnika Dragoslava Miše Ognjanovića njega, prema riječima advokata Kreha, na to ništa ne obvezuje.

"U sporazumu kojim je Elez priznao krivicu i na osnovu kojeg je osuđen na 15 godina navodi se da je on u obavezi da kaže sve što zna o organiziranom kriminalu u Srbiji i BiH, ali naglašavam, u tom dokumentu nije navedeno nijedno ime, niti konkretan događaj", objasnio je Kreho.

Upitan da li su predstavnici srpskog Tužiteljstva za organizirani kriminal razgovarali sa Elezom od kada mu je zatvorska kazna postala pravosnažna, njegov odvjetnik odrično odgovara.

"Predstavnici TOK-a su Eleza posjetili dva-tri puta dok je bio u pritvorskoj jedinici u Sarajevu, ali tim razgovorima nije prisustvovao ni on, ni Dubravko Čampara, glavni tužitelj BiH.

TOK, prema neslužbenim informacijama, ne vodi istragu protiv Eleza. Međutim, iz onoga što je tužilac Mladen Nenadić izjavio u nedavnom intervjuu za "Politiku", moglo bi da se nasluti da je tužilaštvo pokrenulo predistražni postupak u vezi sa događajima sa kojima je Elez povezan na različite načine.

To što je osuđen u BiH, ne predstavlja smetnju da TOK istražuje neka nova potencijalna kaznena djela, naveo je ranije tužitelj Mladen Nenadić, naglašavajući da bi preciznije informacije ugrozile predistražni postupak.

Darko Elez uhićen je 21. prosinca 2020. godine po Interpolovoj potjernici i izručen BiH radi suđenja u predmetu "Lutka". Bilo mu je oduzeto, pa zatim odlukom Upravnog suda, vraćeno srpsko državljanstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close