Duge cijevi na ulicama

Dvojac iz BiH uhićen u Zagrebu

Hrvatska policija je već niz godina u suradnji s drugim policijama, kao nositelj borbe protiv organiziranih kriminalnih skupina, vrlo učinkovita u njihovom razbijanju.
Vijesti / Crna Kronika | 14. 09. 2022. u 15:26 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvojica državljana BiH, navodno članovi narko bandi iz BiH, uhićena su na zagrebačkim Srednjacima gdje su u utorak akciju provele policijske snage naoružane dugim cijevima, a u pretragama je korišten i pas za otkrivanje droga.

Na teret im se stavlja zloporaba opojnih droga, ali i nedozvoljeno držanje oružja.

Sumnjiči ih se da su nešto više od godinu dana, dakle od kolovoza prošle godine pa sve 13. rujna ove godine nabavljali veće količine marihuane, kokaina i heroina.

U pretresima temeljem sudskog naloga, policija je od njih oduzela, oko 230 grama indijske konoplje, 50-ak grama kokaina, 40-ak grama heroina i oko 700 grama punila. Od njih je oduzeto i pet vaga za precizno mjerenje težine s tragovima droge.

Prema onom što su zagrebački istražitelji otkrili, ekipa je imala nekoliko istih klijenata, a za pola grama kokaina i heroina dobivali su po 300 kuna, dok su gram naplaćivali duplo, piše Jutarnji list.

Upitan za uhićenja u Zagrebu i suradnji hrvatske i BiH policije, ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović kazao je da je hrvatska policija već niz godina u suradnji s drugim policijama, kao nositelj borbe protiv organiziranih kriminalnih skupina, vrlo učinkovita u njihovom razbijanju.

''Čuli ste sinoć glavnog ravnatelja policije koji je rekao da je u posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj razbijeno oko 150 takvih zločinačkih udruženja. Spektar njihovih aktivnosti nije isti, ali je način policijskog rada takav da se vrlo pomno prate svi pokazatelji i indikatori koji ukazuju da se u Hrvatskoj, ali i drugim državama, takve skupine nalaze i nešto planiraju''.

Dodao je da za takav posao treba imati vrhunske profesionalce koji znaju što rade i u kojem trenutku pokreću akcije.

Posljednja akcija u suradnji sa susjednim policijama nije bila ad hoc. ''Već izvjesno vrijeme se ti ljudi prate, kao i njihovi kontakti iz kojih će se otvarati nova istraživanja'', kazao je Božinović, ne otkrivajući detalje akcije niti na što se osumnjičeni terete.

Ustvrdio je da ne treba imati iluzije da se pripadnici kriminalnih skupina iz drugih država na kreću po Hrvatskoj, dodajući da su hrvatske službe i policija pokazale veliku učinkovitost i profesionalnost.

''Mi ne možemo umanjivati broj naših akcija, dužni smo javnosti komunicirati ono što policija radi, a moje mišljenje i stav kao ministra zaduženog za taj resor je da takve akcije pokazuju kako građani mogu biti sigurni'', istaknuo je. Nadodao je da danas svaki ozbiljan kriminal ima prekograničnu dimenziju te da prema tome nema države koja nije obuhvaćena.

Božinović je podsjetio da ''Hrvatska zbog svojeg geografskog položaja i činjenice da je turistička destinacija u sezoni ima najveći omjer porasta stanovništva''. ''U Francuskoj koja je prva turistička sila Europe, na jednog Francuza dođe 1,3 turista, a u Hrvatskoj na jednog Hrvata dođe pet turista, a Hrvatska je pokazala da se može nositi s time'', zaključio je.

 

Kopirati
Drag cursor here to close