11.820 eura

Njegovatelji pljačkali starca: Ukrali pin, napravili i mobilno bankarstvo

Državljanin BiH i Makedonac osumnjičeni za pljačkanje štićenika staračkog doma
Vijesti / Crna Kronika | 16. 03. 2023. u 10:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici PU zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 29-godišnjim državljaninom Sjeverne Makedonije i trenutno nedostupnim 35-godišnjim državljaninom BiH zbog sumnje da su se dogovarali da počine kazneno djelo te da su počinili kazneno djelo teške krađe i pranja novca.

Dizali s bankomata 

Sumnja se da su 29-godišnjak i 35-godišnjak krajem srpnja 2021. godine, nakon zasnivanja radnog odnosa u ustanovi za pružanje skrbi starijim i nemoćnim osobama na području Maksimira, tijekom obavljanja poslova njegovatelja iskoristili bespomoćnost i teško zdravstveno stanje te poodmaklu životnu dob štićenice ustanove te joj otuđili mobitel i bankovnu karticu.

Osumnjičeni muškarci su od oštećene osobe pribavili PIN broj kartice i od kraja srpnja 2021. godine do prve polovice rujna 2021. godine s računa su u šest navrata na nekoliko bankomata podigli novac u ukupnom iznosu od 36.300 kuna, priopćila je PU zagrebačka.

Također se sumnja da su krajem srpnja 2021. godine koristili karticu za plaćanje u četiri navrata na dva različita prodajna mjesta u ukupnom iznosu od 198.90 kuna, prenosi Index.hr

Ugovorili mobilno bankarstvo 

Njegovatelji su u prvoj polovici kolovoza 2021. otišli u banku i na njegovo ime ugovorili mobilno bankarstvo. Sumnja se da su nakon toga, s računa štićenice od kraja kolovoza do prve polovice rujna 2021. u pet navrata prenijeli sredstva na račun štićenika u ukupnom iznosu od 20.500 kuna.

Koristeći ugovoreno mobilno bankarstvo nadalje su s računa štićenika, novčana sredstva u cilju prikrivanja ili lažnog prikazivanja nezakonitog podrijetla novca, prebacivali na vlastite bankovne račune kao i na devizni račun 35-godišnjaka. To su radili u cilju dodatnog prikrivanja ili lažnog prikazivanja nezakonitog podrijetla novca.

Ukupna materijalna šteta pričinjena ovim djelima iznosi oko 11.820 eura. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni 29-godišnjak je predan pritvorskom dok je posebno izvješće dostavljeno nadležnom državnom odvjetništvu dok se za 35-godišnjim državljaninom BiH intenzivno traga.

Kopirati
Drag cursor here to close