Vatrena stihija

Dramatično na požarištu sjeverno od Mostara; Na jugu vatra 'progutala' vozila

Vijesti / Crna Kronika | 09. 08. 2012. u 13:05 S.S./Z.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom ranih poslijepodnevnih sati ekipa portala Bljesak.info posjetila je požarišta sjeverno od Mostara, točnije u prigradskom naselju Kuti i Grabovica. U naselju Kuti, te na padinama Veleža aktivan je požar većih razmjera koji se veoma teško može staviti pod kontrolu, te tijekom cijelog današnjeg dana djeluje helikopter Oružanih snaga BiH.

Požaru pogoduje i povremeno jak vjetar, te se širi u svim smjerovima, dok vjetar otežava posao osoblju helikoptera OSBiH. Osim vjetra, gusti dim smanjuje vidljivost pripadnicima OSBiH, te su primorani gasiti požar na pojedinim rubnim dijelovima koji su bliže naseljenom mjestu.

Na licu mjesta je osim dva vatrogasna vozila bio i zapovjednik vatrogasne postrojbe Mostar Petar Jurić, te predsjednik Gradskog vijeća Mostara Murat Ćorić. Jedan mještanin je ispričao dramatičnu situaciju koja je ovo područje zahvatila protekle noći kada su nadljudskim naporima uspjeli spriječiti širenje vatre među kuće, a samim tim spriječili su i eventualne ljudske žrtve.

U podnožju brda dežuraju vatrogasci, dok helikopter pokušava bar malo ublažiti dijelove koji bi mogli zaprijetiti kućama. Helikopter je već dva dana na ovom području i zalihe goriva su pri kraju, te bi se isti trebao vratiti u bazu u Sarajevo. Na razne načine se pokušava osigurati dodatna količina goriva kako bi helikopter mogao ostati i tijekom sutrašnjeg dana da pripomogne u ublažavanju vatrenog obruča.

Ekipa portala Bljesak.info bila je i u Grabovici gdje na nepristupačnom brdskom dijelu gori šumski predio. Kako se moglo vidjeti na licu mjesta prijetnji kućama nije bilo, ali postoji mogućnost ugrožavanja dalekovoda. U jednom dijelu požarišta vatra je došla do magistralnog puta M-17 koji povezuje Mostar i Jablanicu.

Teren je u potpunosti nepristupačan za bilo kakvo motorno vozilo, te je gašenje moguće samo iz zraka helikopterom, kanaderom ili prijeko potrebnom kišom. Osim ovih intervencija tijekom četvrtka vatrogasci Mostara zabilježili su još niz intervencija u drugim dijelovima grada i prigradskih naselja, te su na izmaku snaga.

Unatoč tomu nastoje izaći na što više intervencija, a činjenica je da su im u kvaru ostala tri vozila, te pokušavaju spasiti što se spasiti može sa onim što imaju.

Uz samu magistralu M-17 u Ortiješu danas je izbio požar u kojemu su osim trave i niskog raslinja izgorjela i tri osobna automobila. U požaru nitko nije stradao.
Kopirati
Drag cursor here to close