Sud BiH

Dodik dobio novu sutkinju – Otkazano kontra-okupljanje

Suđenje je i ovog puta pratilo okupljanje Dodikovih pristaša, a ranije je okupljanje najavio lider političkog pokreta "Vjera, narod, država" i bivši pripadnik odreda El mudžahedin…
Vijesti / Crna Kronika | 05. 02. 2024. u 13:10 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suđenje u postupku koji se pred Sudom BiH vodi protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, umjesto suca Mirsada Strike, preuzela je sutkinja Sena Uzunović, objavile su Nezavisne novine.

U rasporedu suđenja na internetskoj stranici Suda BiH stoji da je Uzunović sutkinja zadužen za ovaj postupak.

Sutkinja mostarskog Suda

U njenoj biografiji se, između ostalog, navodi da je 1993. imenovana za suktinju Okružnog vojnog suda u Mostaru – Odeljenje Konjic i tu dužnost je obavljala sve do 1996. godine.

Na dužnost sutkinje Suda BiH stupila 8. kolovoza 2022. godine.

Navodno, Uzunović je preuzela suđenje jer Strika uskoro odlazi u mirovinu, a Nezavisne novine navode kako je zanimljivo da je Sud BiH prije nekoliko dana odbio ranije zahtjeve Dodikove obrane za izuzeće suca Strike, kao i za izuzeće sedam sudaca ovog suda.

Suđenje je i ovog puta pratilo okupljanje Dodikovih pristaša, a ranije je okupljanje najavio lider političkog pokreta "Vjera, narod, država" i bivši pripadnik odreda El mudžahedin Sanin Musa ali je odustao je od dolaska pred Sud BiH.

Građane koje je prethodnih dana pozivao na okupljanje danas je pozvao da to ne čine.

"Ovo iz razloga što postoje indicije da bi naše prisustvo mogli zloupotrijebiti i iskoristiti ga kao opravdanje da se sudski proces Dodiku dislocira iz Sarajeva, pod izgovorom njegove ugrožene sigurnosti. Ne želim da budemo iskorišteni u tu svrhu, i ovo je jedini razlog", napisao je Musa na Facebooku.

MUP bez najave

Iz kantonalnog MUP ranije su za Srnu izjavili da nisu primili nikakav zahtjev za održavanje prosvjeda ni od političkog pokreta "Vera, narod, država" niti osobno od Muse.

Dodik i direktor Službenog glasnika RS Miloš Lukić optuženi su jer su omogućili da se objave dva zakona što ih je donio parlament RS, a visoki predstavnik Christian Schmidt ih je poništio.

Neprovođenje odnosno nepoštivanje odluka visokog predstavnika postalo je kaznenim djelom od 1. srpnja ove godine izmjenama Kaznenog zakona BiH koje je nametnuo upravo Schmidt.

Budu li proglašeni krivima Dodik i Lukić suočavaju se s kaznom zatvora u rasponu od šest mjeseci do pet godina.

Osuđujuća presuda značila bi i automatsku smjenu Dodika s dužnosti predsjednika RS odnosno Lukića s direktorske pozicije.

Kopirati
Drag cursor here to close