Prometnica Šujica-Livno

Divlji konji na cesti: Dvije prometne nesreće u sat vremena

U obje prometne nezgode nastupila je materijalna šteta na vozilima, dok su vozači i njihovi suputnici prošli bez ozbiljnih ozljeda. Konji uglavnom u ovakvim situacijama zadobiju ozljede od kojih odmah ili naknadno ugibaju.
Vijesti / Crna Kronika | 11. 02. 2023. u 13:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U livanjskim naseljima Zagoričani i Potočani koja se nalaze na dionici puta Livno–Tomislavgrad-Kupres, u petak su se dogodile dvije prometne nezgoda u kojima je uslijed udara motornih vozila u konje pričinjena veća materijalna šteta.

Prema informaciji MUP-a Hercegbosanske županije, u razmaku od sat vremena, u petak večer od 20 do 21 sat, dva motorna vozila marke Mercedes i Touran, čiji su vozači s područja Tešnja, ispod naselja Potočani i Zagoričani su imali kontakt s konjima koji obitavaju na obližnjem području.

U obje prometne nezgode nastupila je materijalna šteta na vozilima, dok su vozači i njihovi suputnici prošli bez ozbiljnih ozljeda. Konji uglavnom u ovakvim situacijama zadobiju ozljede od kojih odmah ili naknadno ugibaju, naveli su iz MUP-a.

Inače, konji, kojih na ovom dijelu ima više od 1000 u manjim skupinama silaze s njihovog ukupljališta podno planine Cincar do prijevoja Borova glava i dalje prema obližnjim livanjskim naseljima, odnosno na samu prometnicu u potrazi za solju koju cestari posipaju.

Onog trenutka kada ralica prođe i baci sol po prometnici, a najčešće je to ujutro i uvečer, djelatnici na održavanju cesta upozoravaju da tada postoji velika vjeravatnoća silaska konja na cestu te ako uz to još ima magle, čine veliku opasnost za vozače, a i za same njih je mogućnost ozljeđivanja velika.

Iz tog razloga, djelatnici poduzeća Ceste d.d. Mostar, odnosno Tehničke ispostave Livno postavili su na prometnici Šujica-Livno na dva mjesta svjetlosnu prometnu signalizaciju koja upozorava na moguću prisutnost divljih konja na navedenoj relaciji.

Prema podacima MUP-a Hercegbosanske županije, u posljednjih osam godina dogodile su se 85 prometne nezgode u kojima su sudionici bili vozila i konji.

Kopirati
Drag cursor here to close