Vlasti nemoćne!?

Dileri uveli inovacije u poslovanje; aplikacije za kupovanje i dostavu droge razvijaju biznis

Kokain stiže u roku deset minuta, brže nego pizza, a sve zahvaljujući tehnologiji i operativnom centru smještenome "negdje na zapadnome Balkanu"
Vijesti / Crna Kronika | 28. 04. 2019. u 09:19 Slobodna Dalmacija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema najnovijim izvještajima organizacija koje se bave stanjem na kriminalnoj sceni, u Europi se na kokainu vrte golemi novci – riječ je o 17 milijuna odraslih Europljana koji ga konzumiraju te svakoga dana potroše oko 350 kilograma bijelog praha, a ilustracije radi, samo "hladni" Švicarci godišnje potroše – pet tona ove droge, piše Slobodna Dalmacija.

Novi načini dostave droge, međutim, više su nego moderni. U Londonu, gdje su se balkanski kriminalci popeli do trećeg mjesta po zastupljenosti u narkobiznisu, odmah iza etničkih Britanaca i etničkih Pakistanaca, među Balkancima su najjači Albanci, čiji utjecaj konstantno raste.

Upravo Albanci, ali i Srbi i Hrvati, osmislili su, tvrde britanski analitičari, super brzu dostavu. Dovoljno je imati mobitel, imati aplikaciju sličnu onoj Uberovoj, imati šifru i – voila! Kokain stiže u roku deset minuta, brže nego pizza, a sve zahvaljujući tehnologiji i operativnom centru smještenome "negdje na zapadnome Balkanu", kako pišu i britanske novine.

Koliko je ovakav način dostave zaživio, kaže i izraz – uberizacija dilanja. Dakako, droga se prodaje i online, baš kao i sve drugo, a čini se kako Rusi posebno vole kupovati kokain preko interneta. O snazi njihove potražnje pak govori i podatak kako se, prema procjeni njihove policije, na drogama godišnje obrće oko 25 milijardi dolara.

Slobodna Dalmacija piše kako klanovi s Balkana, ali i ostali europski trgovci, drogu dobavljaju uglavnom iz Kolumbije, čiji karteli u Europi, ali i u Rusiji, pronalaze izvrsno tržište. Europski lordovi droge cijeli su postupak pojednostavili – kokain se nabavlja bez posrednika, izravno iz Kolumbije, doprema se brodovima, prekrcava se u brze gumene čamce, po potrebi se dorađuje u laboratorijima, pakira se u prikladne paketiće pomoću strojeva, a ne više ručno, i dostavlja preko kurira.

Proces je time postao bitno jeftiniji, skoro 30 posto, negoli je prije bio te snižava krajnju cijenu droge, ali i povećava zaradu narkobosu.

Britanske organizacije koje se bave praćenjem trendova na narkotržištu zabrinute su za učinak Brexita na kriminalno podzemlje. Očekuje se kako će nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a kokain početi stizati izravno u engleske luke.

Pritom posebice apostrofiraju Liverpool, očekujući veliki porast općeg kriminaliteta uvjetovanog potrebom za ostvarenjem dominacije u narkobiznisu.

Opširnije na stranicama Slobodne Dalmacije

Kopirati
Drag cursor here to close