Za još 40 dana

Dok se čeka odluka o izručenju BiH, Darki Elezu produžen pritvor

Odluku o produženju pritvora jučer je donio sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu za organizirani kriminal
Vijesti / Crna Kronika | 05. 01. 2021. u 14:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Viši sud u Beogradu produžio je ekstradicijski pritvor Darku Elezu, kojeg potražuje pravosuđe BiH radi vođenja sudskog postupka na osnovu potvrđene optužnice , kao i zbog istrage teških kaznenih djela počinjenih na području Istočnog Sarajeva i BiH od 2017. do 2019. godine.

Odluku o produženju pritvora jučer je donio sudac za prethodni postupak Posebnog odela Višeg suda u Beogradu za organizirani kriminal, u postupku pružanja međunarodne pravne pomoći po zahtjevu Ministarstva pravde u Vijeću ministara, priopćeno je danas iz Višeg suda.

Bojazan od bjega

Rješenje o produženju pritvora je doneseno je uslijed postojanja naročitih okolnosti koje ukazuju na opasnost da će se Elez, ukoliko bude pušten na slobodu, kriti, odnosno dati u bjekstvo s ciljem ometanja daljeg postupka.

Pritvor može trajati najduže do izvršenja odluke o izručenju, ali ne duže od godinu dana od dana pritvaranja lica čije se izručenje zahtijeva, i to počevši od 21. prosinca 2020, od kada je pritvoreno.

Sud će po isteku svaka dva mjeseca od pravosnažnosti rješenja o određivanju pritvora po službenoj dužnosti ispitati da li postoje razlozi za produženje ili ukidanje pritvora, navodi se u priopćenju, koje prenosi Avaz.

Teška kaznena djela

Protiv rješenja o produženju pritvora dozvoljena je žalba izvanpretresnom vijeću Posebnog odjeljenja suda u roku od tri dana od dana prijema, a žalba ne zadržava izvršenje.

Iz Tužilaštva BiH ranije je priopćeno da se traži izručenje Eleza radi vođenja sudskog postupka u predmetu kodnog naziva "Lutka", kao i zbog istrage teških kaznenih djela počinjenih na području Istočnog Sarajeva i BiH od 2017. do 2019. godine.

Protiv Eleza je potvrđena optužnica u predmetu "Lutka" koja ga tereti za organizirani kriminal u vezi s više teških krivičnih djela među kojima su ubojstva, pokušaj ubojstva, pljačke transporta novca i druga krivična djela počinjena u periodu od 2005. do 2009. godine.

Osim toga, Elez se potražuje i zbog istrage koju protiv njega vode Tužilaštvo BiH i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, zajedno s partnerskim institucijama u BiH i regionu, za teška krivična djela počinjena na području Istočnog Sarajeva i BiH, među kojima su dva ubojstva 2018. i 2019. godine, te planiranja i pokušaji ubojstva na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine.

Inače, Elez se sumnjiči za likvidacije Siniše Miličevića Tigra i Miloša Ostojića, koji su ubijeni u Lukavici.

Kopirati
Drag cursor here to close