Sapunica

Cure detalji o Debevcu i Osmici: Tko se predstavljao kao tajni agent?

Sarajevske novine navode kako su Debevec, a zatim i Osmica, znali tko se sve saslušava u ovoj instituciji, prije svega iz OSA-e.
Vijesti / Crna Kronika | 19. 02. 2024. u 09:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istraga Tužiteljstva BiH pokazala je da se suspendirani predsjednik Suda BiH Ranko Debevec, koji se već treći mjesec nalazi u pritvoru, zajedno s Osmanom Mehmedagićem Osmicom, bivšim direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), lažno predstavljao kao agent ove tajne službe, objavio je Dnevni avaz navodeći kako je ta vijest ''šokirala i uposlenike Tužiteljstva, ali i Suda BiH''.

To je Debevec, tvrdi Dnevni avaz, radio za privatne interese.

Dževad i Dževdet

''O detaljima, za sada, zbog interesa istrage i uposlenica Suda, ne možemo govoriti. Ali nije se samo Debevec lažno predstavljao. To je radio i Milisav Pijuk, šef osiguranja Suda koji mu je bio i vozač, te uposlenik ove institucije koji je uhićen pa pušten da se brani sa slobode. Sve je to priznao u SIPA-i. Njihova kodna imena bila su - za Ranka „inspektor Dževad“ i „Dževdet“, a Pijuk je koristio kodno ime „istražitelj/inspektor Amir“'', piše Avaz.

Osim toga, Pijuk je, prema naredbi Debevca, u Sudu postavio uređaje za prisluškivanje, za koje nije znala ni OSA.

''Međutim, frapantan je podatak, ali i dokaz umišljaja o kakvom se kriminalu radi kada je u pitanju ovaj mafijaški dvojac, to da je Debevec Pijuku naredio da fotografira sve svjedoke prilikom dolaska u Sud i Tužiteljstvo'', navodi se u Avazovom tekstu.

Sarajevske novine navode kako su Debevec, a zatim i Osmica, znali tko se sve saslušava u ovoj instituciji, prije svega iz OSA-e.

Tko je Osmici javio?

''Pijuk je sve fotografije i imena svjedoka slao Debevcu, a predsjednik Suda zatim Osmici. Naime, plan je bio da se uprati tko su svjedoci koje će saslušati isključivo tužiteljica Bojana Jolović, koja je vodila istragu u ovom predmetu. Zato je Osmica i slao poruke uposlenicima: „Budi pametan, reci da je sve uredu.“'', navodi Avazu.

Novi svjedok Tužiteljstva, sada kada je Osmica u pritvoru, koji je do jučer bio njegov ključni suradnik, otkrio je do u detalje kako je i što je radio Mehmedagić. Istražuje se i tko je Osmici javio da će biti uhićen, zbog čega je zamijenio mobitel.

''Tužiteljstvo već ima trag. Uskoro slijede nova hapšenja'', piše Avaz dodajući kako su pripadnici SIPA-e tijekom pretresa kuće Debevca pronašli su i privremeno oduzeli deset satova. Za sada nije poznato je li jedan od njih onaj koji mu je poklonio bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić.

Kopirati
Drag cursor here to close