Press

Čengić: Dvije bombe su bačene zbog istrage o parkingu

''Optužnica će biti podignuta pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, a na ovaj način se želi utjecati na naša svjedočenja u tom postupku'', rekao je Čengić.
Vijesti / Crna Kronika | 01. 04. 2024. u 14:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na kuću načelnika Općine Stari Grad Sarajevo Irfana Čengića u ranim jutarnjim satima (oko 3.00) u noći sa nedjelje na ponedjeljak bačena je eksplozivna naprava.

Zbog brojnih upita medija, Čengić je danas sazvao konferenciju za medije na kojoj je istaknuo da je evidentno u pitanju pokušaj zastrašivanja njega i njegove porodice, ali i vijećnika Vedada Deljkovića, na čiju je kuću prije sedam dana također bačena eksplozivna naprava.

Pod zaštitom

''Evidentno je da se radi o sustavnom zastrašivanju zbog procesa koje trenutno vodimo u Općini Stari Grad. Sve to smo prijavili ministarstvima unutarnjih poslova FBiH i Kantona Sarajevo, nakon čega mi je dodijeljena zaštita. Mislimo da dva ovakva slučaja u vremenskom periodu od sedam dana ne mogu biti slučajnost, odnosno da su itekako povezani'', kazao je načelnik.

Ističe da ovi pokušaji neće obustaviti procese koji su započeti, a radi se o vraćanju državne imovine na kojoj se pojedinci godinama bogate, a koja je dio tužilačkog procesa, gdje su Čengić i Deljković jedni od svjedoka.

Milijuni na parkingu

''Optužnica će biti podignuta pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, a na ovaj način se želi utjecati na naša svjedočenja u tom postupku. Vjerujemo da je ključni motiv zastrašivanja proces oduzimanja parking mjesta firmama i pojedincima koji su ta mjesta koristili desetljećima i na taj način uzimali velike količine novca, pa čak i do milijunskih iznosa'', objasnio je Čengić.

Također, dodao je da se radi o predmetima u okviru akcije Start, gdje će svjedočiti nekoliko vijećnika Općine Stari Grad, nezakonitim zapošljavanjima i otkazima, te o nezakonitom korištenju parkinga, javnih površina i nekretnina u Općini Stari Grad.

Vijećnik Vedad Deljković dodaje da zastrašivanja neće uroditi plodom, jer će svi procesi i istrage biti privedeni kraju, a svi parkinzi će biti sigurno vraćeni Općini.

Osiguranje načelnika

Nakon obavljene sigurnosne procjene u vezi aktiviranja eksplozivne naprave ispred kuće načelnika Općine Stari Grad Irfana Čengića, Uprava policije Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo će početi s primjenom mjera osiguranja načelnika, potvrdila je glasnogovornica MUP-a Kantona Sarajevo Mersiha Novalić.

Novalić je naglasila da je u cilju rasvjetljavanja svih okolnosti tog krivičnog djela, pod nadzorom tužitelja Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo, formiran tim kojem su se policijskim službenicima Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo priključili i pripadnici Federalne uprave policije.

''Naprava je aktivirana u neposrednoj blizini porodične kuće Čengića. Nije bilo ozlijeđenih osoba, ali je nastupila materijalna šteta na dva putnička motorna vozila, te na dvije obiteljske kuće'', kazala je Novalić u izjavi za medije.

Kopirati
Drag cursor here to close