Stari Grad

Reakcije nakon bombe na Čengićevu kuću: Političarima mogu suditi građani, ne kriminalci

Glasnogovornica MUP-a KS rekla je medijima kako je PU Stari Grad je obaviještena da je jutros oko 3.20 sati u ulici Škaljin sokak aktivirana eksplozivna naprava, najvjerojatnije ručna bomba.
Vijesti / Crna Kronika | 01. 04. 2024. u 10:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom bačene bombe na kuću Irfana Čengića, načelnika Općine Stari Grad, reagirala je Naša stranka.

''Očekujemo da istražni organi u najskorije vrijeme rasvijetle slučaj napada na Irfana Čengića. Svako na koga se vrši kriminalni pritisak ima našu punu podršku.
Sarajevo je grad u kojem samo građani na izborima mogu suditi o političarima, to nikad neće biti kriminalci. Vjerujemo da načelnika Čengića ovaj napad neće pokolebati u radu'', priopćili su.

Priopćenjem je reagirao i SDP napisavši kako se hitno trebaju pronaći i kazniti odgovorni za bombaški napad na kuću Čengića.

''Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje jutrošnji bombaški napad na kuću načelnika Općine Stari Grad Sarajevo Irfana Čengića. Ovakvi napadi su pokušaj zaustavljanja pozitivnih procesa u ovoj općini, koje je načelnik u proteklih
nekoliko mjeseci pokrenuo, a sve u interesu građana ove općine. U ovom, ali i u mnogim drugim slučajevima, nadležne institucije moraju pokazati snagu i otkriti počinitelje, kako se ovakvi slučajevi više ne bi događali'', napisao je SDP.

Kriminalne grupacije, navode,  ne smiju upravljati procesima u ovoj općini, kao što je to bio slučaj u ranijem periodu vođenja ove općine.

Federalni ministar unutarnjih poslova Ramo Isak i direktor Federalne uprave policije (FUP) Vahidin Munjić posjetili su Čengića, kojem je noćas je pred kuću bačena eksplozivna naprava.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović pružio je podršku načelniku Općine Stari Grad Sarajevo Irfanu Čengiću nakon što je bačena eksplozivna naprava na njegovu kuću i pozvao nadležne institucije da što prije rasvijetle ovaj kriminalni akt.

"Najoštrije osuđujem ovaj kriminalni akt. Nedopustiv je svaki vid pritiska ili napada na bilo kojeg građanina, uključujući i izabrane dužnosnike i članove njihovih porodica. Ovakav vid nasilja, između ostalog, predstavlja brutalan pokušaj zastrašivanja načelnika Općine Stari Grad Sarajevo Irfana Čengića. Pravo na slobodno političko djelovanje je jedan od temelja svake demokracije i mora se osigurati izabranim predstavnicima građana Bosne i Hercegovine. Pozivam nadležne organe da poduzmu sve zakonom propisane mjere da što prije rasvijetle ovaj gnusni čin, pronađu i sankcioniraju počinitelje".

Glasnogovornica MUP-a KS rekla je medijima kako je PU Stari Grad je obaviještena da je jutros oko 3.20 sati u ulici Škaljin sokak aktivirana eksplozivna naprava, najvjerovatnije ručna bomba.

Ozlijeđenih osoba nije bilo, a nastupila je materijalna šteta.

Video: Avaz - na kuću Irfana Čengića bačena bomba

Tim povodom oglasio se Irfan Čengić putem društvenih mreža i poručio da bacanjem bombe na kuću u kojoj žive njegova obitelj i on, neće ga obeshrabriti da nastave procese koje su obećali narodu. 

Kopirati
Drag cursor here to close