Oslobođena optužbi

Bivša sutkinja tuži BiH - Traži više od 200.000 KM odštete

Bivša sutkinja Državnog suda Azra Miletić tužila je BiH za naknadu materijalne i nematerijalne štete zbog krivičnog postupka koji je protiv nje vođen.
Vijesti / Crna Kronika | 07. 03. 2024. u 15:26 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Azra Miletić, umirovljena sutkinja Državnog suda, tužila je Bosnu i Hercegovinu za naknadu materijalne i nematerijalne štete zbog krivičnog postupka koji je protiv nje vođen od siječnja 2016. do kraja 2021. godine.

Sedam godina pod suspenzijom

Iz Suda Bosne i Hercegovine za Detektor su potvrdili da su 1. veljače ove godine zaprimili tužbu Azre Miletić te da je predmet dodijeljen u rad postupajućem sucu, koji će u zakonskom roku donijeti odluku.

Miletić kaže kako je zahtjev za odštetu uputila zbog lišenja slobode i pritvora, zbog povrede časti i ugleda, te zbog pretrpljenih duševnih bolova "kojih se nikada neće riješiti".

"Ja sam sedam godina bila pod suspenzijom. Istina, ja sam za to vrijeme primala puni osobni dohodak. Toliko je bilo bitno da se meni uništi karijera. Neka država plaća sedam godina radnika koji ni olovkom ne ubode. To je postupak koji nije smio nikada da se vodi pred Sudom BiH jer sam ja bila sutkinja toga suda. Time se povređuje pravo na nepristran i objektivan sud koji moram imati kao osumnjičena i optužena", kaže Miletić za Detektor.

Njezin odštetni zahtjev je veći od 200.000 KM. Miletić navodi kako za vrijeme suspenzije nije primala regres, na koji bi imala pravo da je radila te da bi u tom periodu bila ispitivač na pravosudnim ispitima, gdje bi također ostvarivala zaradu, kao i da bi radila brojne edukacije i publikacije.

"Imam iz Porezne uprave podatke koliko sam mimo plaće ostvarila naknada radeći kao edukator. U zakonu piše da imate pravo tražiti naknadu za štetu koju ste pretrpjeli koju bi inače po redovnom tijeku stvari imali", govori Miletić i navodi da je u pitanju velika materijalna i nematerijalna šteta.

Pravomoćno oslobođena

Kantonalni sud u Sarajevu krajem 2021. godine pravomoćno ju je oslobodio odgovornosti za primanje dara i kršenje zakona od strane suca.

Prvostupanjskom presudom sarajevskog Općinskog suda od 21. siječnja 2021. godine, Miletić je oslobođena optužbi da je tijekom 2014. i 2015. primila obećanje dara te 5.000 eura, kako bi u jednom predmetu u kojem je postupala kao sutkinja Apelacijskog odjela Suda BiH bila donesena povoljnija presuda.

Pored toga, nije dokazano da je Miletić kršila Zakon o krivičnom postupku (ZKP) postupajući kao sutkinja Apelacijskog odjela.

Postupak protiv nje je prvo vođen na Državnom sudu. Apelacijsko vijeće Suda BiH je u travnju 2018. otpremilo rješenje kojim se ukida prvostupanjska presuda ovog suda po kojoj je Miletić bila osuđena na dvije i po godine zatvora te je daljnje vođenje postupka preneseno tada na sarajevski Općinski sud.

Kopirati
Drag cursor here to close