Potvrđena optužnica

Bivša šefica računovodstva mostarskog pozorišta optužena za zlouporabu položaja

Tužiteljstvo je u optužnici predložilo Sudu oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od optužene, sukladno Zakonu.
Vijesti / Crna Kronika | 27. 07. 2023. u 16:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijsko tužiteljstvo HNŽ je, kako stoji u priopćenju, nakon provedene istrage podiglo optužnicu protiv A.Š. (1980.), iz Mostara, zbog osnovane sumnje da je počinila kazneno djelo Zlouporaba položaja ili ovlasti iz čl. 383. st. 2. u vezi sa st.1. KZ FBIH u stjecaju sa kaznenim djelom Pranje novca iz čl. 272. st. 2. u vezi sa st. 1. KZ FBIH, a koju je Općinski sud u Mostaru potvrdio u pogledu svake točke optužnice.

Izdavanje lažnih poslovnih isprava

Naime, optužnicom u 13 točaka, A.Š. se sumnjiči da je u svojstvu odgovorne osobe u Federaciji BiH, šefice računovodstva JU "Narodno pozorište" u Mostaru, sa A. Z. direktorom Opće zadruge "Trans Commerce" p.o. Mostar, dogovorila način realizacije izdavanja lažnih poslovnih isprava, računa za usluge JU "Narodno pozorište" u Mostaru, koje usluge nikad nisu izvršene, kako bi iste iskoristila kao osnov za pribavljanje protupravne imovinske koristi za sebe i druge.

Sačinjavanjem dokumentacije o poslovnoj suradnji JU "Narodno pozorište" u Mostaru sa pravnim osobama "Kompas Trade Tours" d.o.o. Mostar i Opća zadruga "Trans Commerce" p.o. Mostar, izdavanjem računa za poslove koji se u stvarnosti neće dogoditi, a potom uporabom navedene dokumentacije sa neistinitim podacima kao osnova za obavljanje bezgotovinskih novčanih transakcija sa računa JU "Narodno pozorište" u Mostaru, "Kompas Trade Tours" d.o.o. Mostar i Opća zadruga "Trans Commerce" p.o. Mostar, u razdoblju od prosinca 2018. godine do kraja 2020. godine, u poslovne isprave unosila neistinite podatke i neistinite poslovne isprave uporabila pri poslovanju kao da su istinite, s ciljem da sebi i drugom pribavi protupravnu korist i svjesna da na taj način za iznos pribavljene protupravne koristi nanosi štetu JU "Narodno pozorište" u Mostaru i znajući da novac koji je pribavljen počinjenjem kaznenog djela, A. Z. i Opća zadruga "Trans Commerce" p.o. i A. Z. i "Kompas Trade Tours" d.o.o. Mostar, izravno primaju putem transakcijskih računa otvorenih kod "UniCredit Bank" d.d. Mostar i "Privredne banke" d.d. Sarajevo.

Pribavila protupravnu imovinsku korist

Iste, kako stoji u priopćenju, drže, raspolažu njima i vrše njihov prijenos i da im pomaže u tome, pa je A.Š., kao šefica računovodstva  JU "Narodno pozorište" u Mostaru, iskorištavajući navedene ovlasti za svoj osobni interes suprotno interesu poslodavca, istodobno svjesna da u poslovnu ispravu unosi neistinit podatak, s ciljem da sebi i drugom pribavi protupravnu korist, tako da je u navedenom razdoblju u 13 slučajeva postupila na gore opisani način i uz određenu proviziju, pa je optužena Aldijana Šteta za sebe pribavila protupravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 31.100,00 KM, a  A. Z. i A. Z. protupravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 3.265,50 KM.

Time je, kako tvrdi Tužiteljstvo, nanijela štetu JU "Narodno pozorište" u Mostaru u ukupnom iznosu od 34.365,50 KM i pomogla A. Z. i A. Z. da novac koji je pribavljen počinjenjem kaznenog djela u kojem je i sama sudjelovala, u ukupnom iznosu od 34.365,50 KM, A. Z. i Opća zadruga "Trans Commerce" p.o. i A. Z. i "Kompas Trade Tours" d.o.o. Mostar  izravno primaju putem transakcijskih računa otvorenih kod "UniCredit Bank" d.d. Mostar i "Privredne banke" d.d. Sarajevo, iste drže, raspolažu njima i vrše njihov prijenos.

Dakle, optužena A.Š., kao odgovorna osoba u Federaciji Bosne i Hercegovine, zlouporabom položaja i iskorištavanjem ovlasti pribavila sebi i drugom imovinsku korist u iznosu preko 10.000,00 KM, pomogla drugom da novac pribavljen počinjenjem kaznenog djela u kojem je i sama sudjelovala izravno primi, drži i raspolaže njime i tako prikrije njegovu prirodu.

Također, Tužiteljstvo je u optužnici predložilo Sudu oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od optužene, sukladno Zakonu, potvrđeno je iz Županijskog tužiteljstva u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close