EMSC

BiH pogodio potres - ''Kratko, ali jako''

Ovo je još jedan u nizu potresa koji se osjetio u BH posljednih nekoliko dana.
Vijesti / Crna Kronika | 24. 02. 2024. u 13:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosnu i Hercegovinu je u subotu nekoliko minuta prije 13 sati pogodio potres.

EMSC je zabilježio potres, no nema informacija o jačini i epicentru potresa.

"Osjetilo se", "U Ilijašu se osjetilo", "Kratko, ali jako, Sarajevo", "Prvo se čula buka, a onda je baš jako zaljuljalo" su samo neki od komentara na stranici EMSC-a.

U petak, 23. veljače, zabilježen je potres u Jadranskom moru, a prema prvim informacijama EMSC-a potres je bio jačine 4.8 stupnjeva po Richteru. Potres se jučer osjetio i na području Hercegovine u 10:24:20 sati .

I u četvrtak 22. veljače, osjetila su se tri snažna potresa u BiH, a epicentar im je bio u susjednoj Hrvatskoj između Metkovića i Pelješca. 

Nakon lakšeg potresa s epicentrom u blizini Žuljane na Pelješcu koji se dogodio u srijedu u večernjim satima i bio je magnitude 2,7, jutros u 5:07 to područje pogodio je još jedan potres, magnitude 3,7 po Richteru. Uslijedio je potom i još jedan potres, u 07:04, nešto snažniji, sa magnitudom od 4,1 po Richteru. Ovaj posljednji snažno se osjetio na jugu BiH, pa je podrhtavalo tlo u Čapljini, Neumu, Stocu, Ravnom... 

Ranije je prof. Hazim Hrvatović, dopisni član ANUBiH za medije rekao kako je BiH u seizmički aktivnom području, te da je najopasnije što se tiče potresa područje Hercegovine od Livna do Trebinja.

"Drugo je područje Banja Luke, područje Zenica-Žepče. Područje Tuzle. U području Sarajeva očekivana magnituda je oko 5, kao i za Tuzlu. Na novim karata visokom riziku je i područje Brčkog, Orašja, područje od Zvornika i Bijeljine, što na ranijim kartama nije bio slučaj.

Na toj karti najveći je rizik na potezu od Mostara do ušća Neretve i bočno prema Ljubuškom i na istok prema Stocu." 

Hrvatović je naveo da je svaka država u EU obvezna da svako pet godina da novu kartu procjene opasnosti od rizika. "U BiH je nadležnost na entitetima. Dva seizmološka zavoda koji rade koliko mogu. Treba puno sredstava uložiti za nabavku opreme, obradu podataka i obuku kadrova."  

Kopirati
Drag cursor here to close