Optužen za zločine nad civilima

Belgija odbila izručiti BiH bivšeg vojnika HVO-a

Belgija je odbila izručiti BiH Željka Pudića, bivšeg vojnika HVO-a. Sumnjiči ga se za zločine nad civilima u Derventi.
Vijesti / Crna Kronika | 22. 02. 2024. u 13:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Željko Pudić, protiv kojeg je potvrđena optužnica za zločine nad civilima u Derventi, neće biti izručen Bosni i Hercegovini jer ima državljanstvo Belgije, potvrđeno je u dobojskom Okružnom javnom tužiteljstvu i Okružnom sudu.

Tužiteljstvo u Doboju je putem Okružnog suda dobilo zahtjev od pravosudnih organa u Belgiji za dostavljanje određene dokumentacije radi pokretanja istrage protiv Pudića, nakon što je zahtjev za ekstradiciju optuženog u BiH odbijen zbog belgijskog državljanstva.

"Po navedenom zahtjevu putem Ministarstva pravde BiH proslijeđena je određena dokumentacija pravosudnim organima u Belgiji te još nije odlučeno o ustupanju predmeta", navode u Tužiteljstvu u Doboju.

Optužnica, koja je potvrđena 19. svibnja 2023, tereti Pudića da je u svojstvu pripadnika 103. derventske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u logoru u zgradi bivšeg Doma Jugoslovenske narodne armije u Derventi sudjelovao u ubojstvu jednog civila srpske nacionalnosti te u protupravnom zatvaranju civila koje su tukli drugi, nepoznati pripadnici HVO-a.

Za optuženim je ranije bila raspisana međunarodna tjeralica jer je bio nedostupan tijekom istrage, prenosi Detektor.ba

U dobojskom Okružnom sudu je potvrđeno da je donesena naredba o povlačenju međunarodne tjeralice.

Zahtjev za uručenje optužnice Pudiću je Okružni sud u svibnju prošle godine uputio i nadležnima u susjednoj Hrvatskoj, s obzirom da optuženi ima adresu i u Zagrebu.

Kopirati
Drag cursor here to close