Tužiteljstvo

Atentat na Leutara: Saslušava(t će) se 200 svjedoka

Tužiteljstvo BiH je u svom dopisu od 5. travnja izvijestilo Sud BiH o poduzetim radnjama u istrazi.
Vijesti / Crna Kronika | 13. 05. 2022. u 10:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo BiH poduzima aktivne radnje po pitanju istrage oko atentata na federalnog doministra MUP-a Jozu Leutara u Sarajevu 16. ožujka 1999. godine i ispitat će, ili je ispitalo, više od 200 svjedoka, informacija je koju je Tužiteljstvo BiH dostavilo Ustavnom sudu BiH, objavio je Dnevni list.

Mostarske novine podsjećaju kako je Ustavni sud BiH u listopadu prošle godine, zaključio da se vodila nedjelotvorna istraga od strane Županijskog tužiteljstva Sarajevske županije u ovom slučaju kao razlog za nepronalaženje odgovornih.

I to bio je svojevrsni presedan u bh pravosuđu nakon kojeg je  predmet preuzelo Tužiteljstvo BiH, koje je u roku od šest mjeseci trebalo izvijestiti Ustavni sud o učinjenom po ovom pitanju.

Tužiteljstvo BiH je u svom dopisu od 5. travnja izvijestilo Sud BiH o poduzetim radnjama u istrazi.

''Shodno navedenom, Tužiteljstvo BiH, a imajući u vidu zaštitu integriteta istrage koju vodi ovo Tužiteljstvo protiv, za sada NN počinitelja zbog kaznenog djela Terorizam iz članka 201. stav 3., u svezi stava 1. KZ BiH, u svezi s člankom 29. istog zakona, izvješćuje vas da i dalje aktivno poduzima radnje dokazivanja, saslušanja velikog broja svjedoka, od kojih se, kako ističemo, neki nalaze izvan BiH, te je iz tog razloga uputilo više zamolnica za pružanje međunarodne pravne pomoći nadležnim organima Kraljevine Nizozemske, Republike Hrvatske kao i SAD-a'', stoji u dopisu iz Tužiteljstva BiH.

Navodi se kako je do sada saslušan određeni broj svjedoka na području BiH i u suradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu BiH, te da je saslušan i određeni broj svjedoka na području Republike Hrvatske.

''Dakle, kod ovakvog stanja stvari, gdje je u pitanju veliki broj svjedoka, a kako je to i ranije navedeno u odgovoru na apelaciju Ivice Leutara, da se radi o oko 200 svjedoka, kako na području BiH, ako i izvan područja BiH, gdje na određene poslane zamolnice još uvijek nismo zaprimili tražene odgovore, Tužiteljstvo BIH i dalje aktivno poduzima radnje dokazivanja koje zahtijevaju standardi djelotvorne istrage na rješavanju ovog slučaja'', stoji u dopisu iz Tužiteljstva BiH kojeg potpisuje tužitelj Dubravko Čampara.

Dnevni list piše kako je zajednički odvjetnički ured Nada Dalipagić i Jelena Dalipagić Crnjac, koji zastupa apelanta Ivicu Leutara, zatražio je informacije jesu li i koji su koraci poduzeti po odluci Ustavnog suda te je li Tužiteljstvo BiH navedene o istima izvijestilo.

Nakon kašnjenja, Ustavni sud BiH 10. svibnja uputio je dopis ovom odvjetničkom uredu u kojem ih upoznaje s dopisom Tužiteljstva BiH, a u svezi izvršenja Odluke ovog Suda o dopustivosti i meritumu 5. listopada 2021. godine, kojom se Tužiteljstvu nalaže da najkasnije u roku od šest mjeseci od dana dostave Odluke, izvijesti Ustavni sud BiH o poduzetim mjerama.

''Drago mi je da je Tužiteljstvo BiH, a temeljem odluke Ustavnog suda BiH, pristupilo predmetu aktivno i odgovorno te se nadam da će, usprkos nedozvoljenom protoku vremena, konačno biti otkriven i procesuiran ona tko je nalogodavac ubojstva pokojnog Joze Leutara'', kratko je za Dnevni list komentirala odvjetnica Nada Dalipagić.

Kopirati
Drag cursor here to close