Nikako se opametiti

Alkohol, ponovno, glavni uzrok prometnih nesreća u RS-u

Vijesti / Crna Kronika | 03. 01. 2022. u 12:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Alkohol je i u protekloj godini bio glavni uzrok prometnih nesreća u Republici Srpskoj. Za utjehu je to što je manji broj smrtno stradalih nego 2020. godine, pokazuju podaci Agencije za sigurnost prometa.

Kažu, alkohol negativno utječe na psihofizičke sposobnosti, utječe na reakcije vozača koji su, kad popiju, skloniji brzoj vožnji.

"Ako kažem da je prošle godine 7, 8 posto poginulih u prometnim nezgodama u kojima je vozač imao više od 1,5 promila alkohola u krvi, onda to dovoljno govori koliko alkohol negativno utječe na sposobnost upravljanja i koliko brzo dolazi do prometnih nesreća", rekao je zamjenik direktora Agencije za sigurnost prometa Republike Srpske Milija Radović, prenosi RTRS.

Zbog alkohola svakog vikenda iz prometa bude isključeno oko 300 vozača samo u Banja Luci. Iz Policijske uprave kažu da su se, samo u studenom, dogodile 344 prometne nesreće, što je za 7,8 više nego u istom mjesecu prošle godine. To je razlog više da se pojačane akcije kontrole prometa organiziraju češće. Međutim, na neke ni to ne utječe.

"I pored apela i činjenice da se naše akcije najavljuju pojedinci to ne shvaćaju ozbiljno tako da smo i proteklog vikenda imali 300 isključenih iz prometa zbog vožnje pod utjecajem alkohola", rekao je zamjenik načelnika PU Banja Luka Dragan Ćibić.

Da bi se pijani vozačima stalo u kraj akcije policije se nastavljaju, posebno tijekom praznika. Tolerancije prema takvim vozačima kažu iz policije, neće biti.

Kopirati
Drag cursor here to close