KCUS

Aktivan predmet: Provjeravaju se navodi iz pisma anesteziologa

Još nije poznato je li iz KCUS-a izuzeta i kompletna dokumentacija koja se odnosi na navode članova obitelji da je ova zdravstvena ustanova krivotvorila dokumentaciju…
Vijesti / Crna Kronika | 07. 09. 2021. u 12:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Tužiteljstvo Kantona Sarajevo aktivno radi na predmetu Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) koji je formiran u travnju ove godine nakon što je 13 anesteziologa u pismu Upravi i generalnoj direktorici Sebiji Izetbegović ukazalo na loše uvjete rada u Covid-odjelu i korištenju "malina" respiratora'', objavio je Dnevni avaz navodeći kako je ova informacija potvrđena je iz Tužiteljstva Kantona Sarajevo.

''Tužiteljstvo KS može potvrditi da se u skladu sa zakonom na predmetu aktivno poduzimaju radnje, prikuplja dokumentacija i saslušavaju svjedoci u skladu s odlukom postupajućeg tima tužitelja. Više informacija s obzirom na fazu predmeta, ne možemo dati'', rekla nam je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužiteljstva KS.

Ova pravosudna institucija, kako je službeno i priopćeno, formirala je još 5. travnja predmet koji se odnosio na pismo liječnika KCUS-a o upotrebi uvezenih kineskih respiratora u ovom kliničkom centru i drugim problemima u funkcioniranju Covid-odjela.

Otad do danas, navodi Avaz, iskaze je dalo 17 anesteziologa koji su potpisali pismo u kojem su ukazali na to da se respiratori ACM 812A, koje je iz Kine uvezla firma "Srebrena malina", korišteni u KCUS-u, ne mogu upotrebljavati za specifično respiratorno patološko stanje Covid-pacijenata.

Tužiteljstvo KS je nakon toga počelo s provjerama je li došlo do teških posljedica po zdravlje i život kod pacijenata liječenih u KCUS-u, kao i drugih problema u funkcioniranju Covid-odjela.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) nedavno su, prema naredbi Općinskog suda u Sarajevu, izuzeli i dokumentaciju o liječenju svih pacijenata u KCUS-u. Skoro tri mjeseca traje izuzimanje dokumentacije.

Još nije poznato je li iz KCUS-a izuzeta i kompletna dokumentacija koja se odnosi na navode članova obitelji da je ova zdravstvena ustanova krivotvorila dokumentaciju umrlih pacijenata s ciljem da se zataška istina o načinu njihove smrti kao ni jesu li iskaze dali ključni ljudi KCUS-a Sebija Izetbegović, Amela Katica Mulalić i Nermin Granov protiv kojih su i podnesene tri krivične prijave.

Kopirati
Drag cursor here to close