Akcija službi

Volonteri iz EU nelegalno dijelili hranu migrantima u Sarajevu

U sklopu navedene akcije, obavljene su koordinacijske aktivnosti vezane za uključivanje i drugih inspekcija u skladu sa zakonom.
Vijesti / Crna Kronika | 22. 05. 2019. u 16:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnici Službe za poslove sa strancima u zajedničkoj akciji sa Ministarstvom unutarnjih poslova Kantona Sarajevo i Građevinskom inspekcijom općine Ilidža, izvršili su tijekom srijede (22.5.2019. godine) inspekcijsku kontrolu na području Stupa, općina Ilidža, na lokalitetu na kojem se pružaju usluge izdavanja besplatnih obroka za migrante.

Tom prilikom, utvrđeno je da odgovorna osoba organizacije koja pruža usluge izdavanja besplatnih obroka za migrante nema odgovarajuće dozvole za obavljanje navedenih aktivnosti i da sedam stranih državljana Europske Unije, koji se predstavljaju kao volonteri, nemaju reguliran boravišni status u BiH.

Služba je, u skladu sa Zakonom o strancima, procesuirala strane državljane zbog nepoštivanja propisa Bosne i Hercegovine, a MUP Kantona Sarajevo i Građevinska inspekcija općine Ilidža su poduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti. U sklopu navedene akcije, obavljene su koordinacijske aktivnosti vezane za uključivanje i drugih inspekcija u skladu sa zakonom.

Služba za poslove sa strancima ovim putem poziva građane i nevladine organizacije da se ne uključuju u bilo kakve organizirane aktivnosti koje se tiču transporta, smještaja, a pogotovo ishrane migranata, jer pripremanjem obroka od strane neovlaštenih osoba, volontera i u neadekvatnim prostorima i uvjetima, isti dovode u opasnost sebe i migrante zbog mogućnosti masovnih trovanja hranom i širenja epidemija zaraznih oboljenja, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje Službe za poslove sa strancima.

Kopirati
Drag cursor here to close