Trojka

Optužnica: Migranti preko Mostara do granice

Optuženi Haris Karamehmedović, zajedno sa Jasminom Kajanijom, tereti se da je navedenog dana izvršio prihvat migranata u Mostaru
Vijesti / Crna Kronika | 22. 05. 2019. u 10:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Harisa Karamehmedovića, rođenog 1968. godine u Sarajevu, državljanina Bosne i Hercegovine, Damira Miličevića, rođenog 1981. godine u Ljubuškom, državljanina Bosne i Hercegovine i R Hrvatske i -Jasmina Kajanije, rođenog 1975. godine u mjestu Ljubača, općina Konjic, državljanina Bosne i Hercegovine. 

U optužnici se navodi da su tijekom 13/14. kolovoza  2018. godine, prvooptuženi Haris Karamehmedović kao organizator, a ostali optuženi kao članovi grupe, radi stjecanja osobne  materijalne koristi za ugovoreni novčani iznos od 7.500 eura,  organizovali prihvat i nedozvoljeno prevođenje šest ilegalnih migranata, od kojih jedna maloljetna osoba, državljane Irana, a sve s ciljem organizacije njihovog daljeg ilegalnog prebacivanja iz BiH u R Hrvatsku, do krajnjeg odredišta Italije. 

Optuženi Haris Karamehmedović, zajedno sa Jasminom Kajanijom, tereti se da je navedenog dana izvršio prihvat migranata u Mostaru, uzeo prethodno dogovoreni novčani iznos,  a potom optuženi  Damir Miličević ih preuzeo i prevezao putničkim motornim vozilom ilegalno preko državne granice BiH na teritorij R Hrvatske  te ostavio na njemu poznatoj lokaciji. 

U daljoj namjeri su spriječeni i otkriveni od policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova R Hrvatske. 

Navedene radnje predstavljaju kazneno djelo i u suprotnosti su sa članom 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN-a protiv transnacionalnog organiziranog kriminala. 

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenje migranata u vezi s kaznenim djelom krijumčarenje ljudi. 

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close