Foča

Visokotehnološki kriminal u porastu

"Ovaj vid kriminaliteta sve je popularniji", naglasio je Kostović.
Vijesti / Crna Kronika | 18. 02. 2020. u 16:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na području Policijske uprave (PU) Foča u siječnju su evidentirana dva krivična djela visokotehnološkog kriminaliteta - oštećenja kompjuterskih programa i podataka. Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije u Policijskoj upravi Foča Duško Tomović naveo je da je riječ o hakiranju profila i njihovoj zloupotrebi.

"To su veoma komplicirana i teška krivična djela za dokazivanje i potrebna su određenja vještačenja. Nadamo se da ćemo otkriti izvršitelje", rekao je Tomović na današnjoj konferenciji za medije, prenosi Srna. Načelnik Policijske uprave Foča Velimir Kostović rekao je da je u tijeku složena krivična istraga koja se radi u suradnji sa centralom Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Republike Srpske.

"Istraga za neka od ovih krivičnih djela zahtijeva dobivanje podataka sa društvenih mreža koje su registrirane na području SAD. U narodu su ova krivična djela poznata kao hakiranje, kada stručna osoba preuzima osobne i sve ostale podatke koji su pohranjeni na radnim jedinicama na računaru", rekao je Kostović.

On je naglasio da se, osim za ova dva krivična djela, provodi istraga za još nekoliko slučajeva iz domena visokotehnološkog kriminaliteta, o čemu trenutno ne može detaljnije da govori. "Ovaj vid kriminaliteta sve je popularniji", naglasio je Kostović.

Na području fočanske Policijske uprave, točnije u Višegradu, u siječnju su se dogodila i dva napada na policijske službenike, pri čemu je jedan policajac zadobio lakše tjelesne ozljede. Osumnjičene osobe su procesuirane i protiv njih su nadležnim tužiteljstvima podneseni izvještaji o počinjenom krivičnom djelu.

Kopirati
Drag cursor here to close