Prevarili Posušanku

Široki Brijeg: Mjesec dana pritvora za prevarante iz Foče

Iako smo proteklih dana izvijestili da su osumnjičeni izvršili prijevaru Mostarca, odnosno Mostarke, iz Tužiteljstva u Širokom Brijegu je potvrđeno da je riječ o prevarenoj ženskoj osobi s područja Posušja.
Vijesti / Crna Kronika | 29. 03. 2019. u 18:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službenici MUP-a Republike Srpske, Policijske uprave Foča, te Federalne uprave policije (FUP) su tijekom utorka proveli akciju prilikom koje su četiri osobe lišene slobode zbog kladioničarske prijevare.

"Prema naredbi Osnovnog suda u Foči i uz nadzor tužiteljstava iz Trebinja i Širokog Brijega, uhićenju su prethodili pretresi na više lokacija na području Foče koje su koristile osobe D.N., K.M., V.D., D.M., Đ.N. i M.B., zbog sumnje da su počinile kazneno djelo 'Udruživanje radi činjenja kaznenih djela', a u vezi sa kaznenim djelima 'Prijevara', 'Iznuda' i 'Krivotvorenje novca'", kazao je tada za Srnu načelnik Odjela krim. policije u Foči Duško Tomović.

Odluka suda

"Općinski sud u Širokom Brijegu odredio je pritvor osumnjičenicima B.M., M.D., D.V., u trajanju od po 30 dana zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, uništavanja i sakrivanja dokaza i tragova za kazneni postupak, te zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela.

Osumnjičenom N.D. izrečena je mjera zabrane napuštanja boravišta, zabrana sastajanja sa ostalim osumnjičenicima i svjedocima, te su mu privremeno oduzete putne isprave uz zabranu izdavanja novih, kao i zabrana korištenja osobne iskaznice za prelazak državne granice BiH", navodi se za Bljesak.info iz Ureda za informiranje Županijskog tužiteljstva Županije Zapadnohercegovačke u Širokom Brijegu.

Iako smo proteklih dana izvijestili da su osumnjičeni izvršili prijevaru Mostarca, odnosno Mostarke, iz Tužiteljstva u Širokom Brijegu je potvrđeno da je riječ o prevarenoj ženskoj osobi s područja Posušja. U ovom slučaju riječ je o novčanom iznosu od oko 185 tisuća KM.

Kako su to radili

Za osobe protiv kojih se poduzimaju navedene aktivnosti postoje osnovi sumnje da su kao članovi organizirane kriminalne grupe s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi počinili više kaznenih djela na način da su koristeći Faceboook profile kontinuirano postavljali objave za sigurno prognoziranje sportskih rezultata na kojim su postavljali fotografije dobitnih listića sportskih kladionica kao i fotografije i objave dobitnika novčanih dobitaka od prognoziranja sportskih rezultata.

Osumnjičeni su Facebook profile koristili za uspostavljanje kontakata sa osobama (potencijalnim žrtvama prevare) koji su informacije sa navedenih profila prihvatale kao istinite.

Nakon što bi uspostavili kontakt sa potencijalnim žrtvama, iste bi uvjeravali da se radi o ozbiljnim organizacijama koje se bave prognoziranjem sportskih rezultata, sve kako bi isti uspostavili suradnju sa njima, a kad bi potencijalne žrtve na to pristale, koristeći se ucjenama primoravali su ih na daljnju suradnju, te na taj način od istih dobivali veće novčane iznose.

Kopirati
Drag cursor here to close