Optužnica

Tuzla: Kroz investicije u hotel 'nestalo' 9 milijuna KM

U optužnici je Županijskom sudu Tuzla predloženo da se poništi pravni posao koji se odnosi na različite ugovore u postupku privatizacije
Vijesti / Crna Kronika | 19. 02. 2020. u 07:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije protiv šest osoba za organizirani kriminal i druga krivična djela, a vezana za nezakonitosti u postupku privatizacije, neispunjavanje ugovornih obaveza i uskraćenu vrijednost investicijskih ulaganja u hotel 'Tuzla' u periodu od prosinca 2007. do prosinca 2009. godine.

Optužnicom se Igor P. (57) i Fadil S. (67), obojica državljani Republike Slovenije, terete da su organizirali i rukovodili grupom za organizirani kriminal. Optuženi su i Amalija S. (55), Nedim H. (59) i Nedžad I. (61)iz Tuzle da su bili članovi pomenute grupe i pomagali Igoru P. i Fadilu S. u činjenju krivičnih djela.

Igor P., Fadil S. i Nedim H. se terete za krivična djela 'Organizirani kriminal' u vezi sa 'Prijevarom u gospodarskom poslovanju' i 'Krivotvorenjem službene isprave', dok su Amalija S. i Nedžad I. optuženi za 'Organizirani kriminal' u vezi sa 'Prijevarom u gospodarskom poslovanju'.

U optužnici je navedeno da je šteta koja je činjenjem ovih krivičnih nanesena gospodarskom društvu hotel 'Tuzla' veća od 9,5 milijuna KM. Također, optužnicom se za krivično djelo 'Nesavjestan rad u službi' tereti i bivši direktor Agencije za privatizaciju Tuzlanske županije Zijad H., ali ne kao član pomenute grupe.

Organiziranje grupe

Postoji osnovana sumnja da su Igor P. i Fadil S. organizirali ovu grupu, koja je u periodu od prosinca 2007. do kraja 2009. godine poduzimala niz radnji koje su bile u cilju kriminalnog plana organizatora grupe, te da su doveli u zabludu odgovorne osobe u Županijskoj agenciji za privatizaciju TŽ u pogledu ispunjavanja obaveza iz privatizacijskog ugovora, a koja se odnosi na investicijska ulaganja u hotel 'Tuzla' u iznosu od 15 milijuna KM, čime bi preuzeli vlasništvo nad 67% dionica hotela nakon ugovornog preuzimanja obaveza od ortačke grupe u kojoj su bili radnici hotela 'Tuzla'.

Za činjenje ovih krivičnih djela osumnjičeni su koristili više firmi: RAM Invest u kojem je odgovorna osoba Igor P. i koja je bila firma investitor, te Conint, Eurosar i fiktivna firma Sar Holding koje su bile izvođači ili podizvođači radova i u kojima je odgovorna osoba i suosnivač Fadil S.

Tako su Igor P., Fadil S. i Zijad H., koji je bio prokurista u fiktivnoj firmi Sar Holding i angažiran od Fadila S. da kontrolira izvođenje radova, stvarali privremene situacije u kojima su navođeni radovi ili usluge koji nikada nisu izvršeni, odnosno lažno su prikazivali stvarne vrijednosti investicijskih ulaganja kako bi pravna osoba RAM Invest stekla većinsko vlasništvo nad Hotelom.

Prikrivanje

Kako bi prikrili stvarne vrijednosti investicijskih ulaganja, Amalija S. kao direktorica Hotela je sa Nedžadom I. i njegovom firmom Tehnokonsalting zaključila ugovor o nadozru nad izvođenjem radova kojim bi prikrivali ulaganja, a također, Nedžad I. je kao stalni sudski vještak po uputama Fadila S. tri puta davao lažnu procjenu vrijednosti izvršenog ulaganja na osnovu kojih je Agencija za privatizaciju TŽ donijela Uvjerenje o ispunjenim obavezama iz privatizacijskog ugovora, navodi se u izvještaju Tužiteljstva.

U optužnici je nakon obavljenih istražnih radnji i vještačenja utvrđeno da je stvarni investirani iznos bio oko 5,3 milijuna KM, dok preostali iznos veći od 9,5 milijuna KM nikada nije investiran u hotel. To je praktično značilo da je firma RAM Invest ulaganjem svega 5,3 milijuna KM, umjesto 15 milijuna KM, stekla većinsko vlasništvo nad hotelom 'Tuzla'.

Zijad H., kao tadašnji direktor KAP-a TŽ osumnjičen je da, iako je bio svjestan da je podzakonskim aktima propisana obaveza Agencije da najmanje jednom godišnje vrši neposrednu i posrednu kontrolu izvršenja ugovora o privatizaciji, u tom periodu nije izdao nalog da se izvrši niti jedna kontrola i provjera investicijskih ulaganja, te je prihvatio revizorski nalaz koji nije bio baziran na dokumentima koji nalaže Pravilnik. Na taj način je izdao RAM Investu uvjerenje o izvršenim obavezama i toj pravnoj osobi omogućio upis vlasništva nad 67% dionica hotela 'Tuzla'.

Obiman predmet

Podsjećamo, radi se o predmetu visoke korupcije, a podizanju optužnice je prethodila složena i kompleksna istraga tijekom koje je prikupljeno gotovo 1.800 dokumenata koji su dokazna građa, a značajan dio dokumentacije pribavljen je putem međunarodne pravne pomoći iz Slovenije i dijelom iz Sjedinjenih Američkih Država. Također, tijekom istrage su obavljeni ekonomsko-financijsko, te elektro, mašinsko i arhitektonsko-građevinsko vještačenje koje je radio tim vještaka.

U optužnici je Županijskom sudu Tuzla predloženo da se poništi pravni posao koji se odnosi na različite ugovore u postupku privatizacije, kao i sve pravne posljedice koje su proizašle iz ugovora, zaključeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje Tužiteljstva TŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close