Varali na parkingu

Predložen pritvor za pet osoba iz Živinica

Istraga se vodi i protiv dva policajca iz Policijske uprave Živinice zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo 'Primanje dara ili drugih oblika koristi'
Vijesti / Crna Kronika | 15. 02. 2020. u 07:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postupajući tužitelj Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije (TŽ) je Općinskom sudu Živinice stavio prijedlog za određivanje mjere jednomjesečnog pritvora za pet osoba koje su lišene slobode u akciji koju je MUP-a TŽ, po nalogu tog Tužiteljstva, proveo 10. veljače 2020. godine na području Živinica.

Mjera pritvora je predložena za Amira V. (50) zvani 'Kobra' iz Živinica koji je osumnjičen da je kao organizator grupe počinio krivično djelo 'Udruživanje radi činjenja krivičnih djela' u vezi sa 'Zloupotrebom položaja i ovlaštenja', 'Lihvarstvom', 'Pranjem novca', 'Davanjem dara ili drugog oblika koristi' i 'Nedozvoljenim držanjem oružja ili eksplozivnih materija'.

Mjera pritvora je predložena i za Džafera B. (55), Damira Š. (44), Fahrudina M. (53) i Ramu Š. (64), svi iz Živinica. Oni su osumnjičeni da su bili dio udruženja koje je organizirao Amir V. i pomagali mu prilikom izvršenja krivičnog djela 'Zloupotreba položaja i ovlaštenja'.

Istraga je otvorena protiv još četiri osobe. Dvije osobe su osumnjičene za pomaganje Amiru V. u činjenju krivičnog djela 'Lihvarstvo', dok su dvije osobe osumnjičene za krivično djelo 'Neovlašteno bavljenje određenim zanimanjem', tako što su bez dozvole nadležnog organa na privatnom zemljištu Amira V. i na javnim površinama naplaćivali parking posjetiteljima pijace u Ciljugama i tako sebi pribavili imovinsku korist. Ove osobe su puštene da se brane sa slobode, navodi se u izvještaju Županijskog tužiteljstva TŽ.

Istraga se vodi i protiv dva policajca iz Policijske uprave Živinice zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo 'Primanje dara ili drugih oblika koristi', a vezano za uzimanje određenog iznosa novca, ali i pristajanje na obećanje drugog dara od Amira V., kako bi mu pribavili pogodnosti prilikom predaje zahtjeva za dobivanje dozvole za oružje. Nadležnom sudu je predloženo da se za ova dva policajca izreknu mjere zabrane obavljanja dužnosti policijskih službenika i zabrana sastajanja i kontaktiranja sa drugim osumnjičenim osobama.

Amir V. je osumnjičen da je kao zaposlenik J.P. 'Horizontala' Živinice, odgovoran za poslove vezane za tjednu pijacu u Ciljugama, u periodu od svibnja 2018. do siječnja 2020. godine, udružio grupu ljudi koji su po njegovom nalogu uzimali novac od zakupa prostora i parkinga od trgovaca na pijaci, te prijavljivali samo dio iznosa u poslovnim knjigama poduzeća, dok su veći dio novca, u iznosu od oko 16.000 KM, predavali Amiru V., a dio uzimali za sebe. Na taj način je oštećeno poduzeće 'Horizontala' i gradski proračun.

Amir V., i još dvije osobe koje su mu pomagale, su osumnjičeni da su određenim ljudima, iskorištavajući njihovo teško materijalno stanje, posuđivali određene iznose novca i uzimali veće kamate na posuđene iznose. Također, Amir V. je osumnjičen da je u cilju legalizacije novca stečenog činjenjem krivičnih djela ulagao u pokretnosti i nekretninu. Istraga u ovom predmetu je i dalje u tijeku, navedeno je iz Ureda za informiranje tužiteljstva TŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close