Civili

29 godina od zločina u Bradini

Za tri dana, od 25. do 27. svibnja 1992. godine, u jamu iskopanu ispred pravoslavne crkve u centru sela bačeno je 26 tijela.
Vijesti / Crna Kronika | 25. 05. 2021. u 11:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bradini kod Konjica obilježava se 29 godina od uništenja i spaljivanja ovog i okolnih sela, u kojima je način ubijeno 48 srpskih civila, veliki broj je protjeran i odveden u logore, a Crkva Vaznesenja Gospodnjeg zapaljena i srušena.

Paroh Dejan Grčić ranije je izjavio Srni da je u Bradini prije rata bilo 280 srpskih kuća sa oko 1.200 stanovnika, a da danas tu živi samo dvoje starijih Srba.

Za tri dana, od 25. do 27. svibnja 1992. godine, u jamu iskopanu ispred pravoslavne crkve u centru sela bačeno je 26 tijela.

Među 48 ubijenih Srba u Bradini najviše je članova obitelj Kuljanin, a stradali su Vujičići, Mrkajići, Žuže, Kureši, Gligorevići, Koprivice, Draganići i Živaci.

Za zločin nad srpskim civilnim stanovništvom u Bradini i na području Konjica se pred Sudom BiH sudi Esadu Ramiću, Omeru Boriću, Šefiku Nikšiću, Adnanu Alikadiću, Mitku Pirkiću, Redži Baliću, Hamedu Lukomirku, Safaudinu Ćosiću, Muhamedu Cakiću, Ismetu Hebiboviću, Enesu Jahiću, Senadinu Ćibi i Željku Šimunoviću.

Kopirati
Drag cursor here to close