Tragično prisjećanje

15 godina od razorne eksplozije u Splitskoj ulici

Vijesti / Crna Kronika | 18. 09. 2012. u 16:32 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije 15 godina, u 23 sata i 40 minuta u četvrtak, 18. rujna, u zapadnom djelu Mostara eksplodirao je auto-bomba, podmetnut u Splitskoj ulici, uz sami stambeni blok ispred Policijske uprave Mostar i takozvane "kamene zgrade", gdje je bilo smješteno bivše ministarstvo unutarnjih poslova Herceg-Bosne.

Prema priopćenju koje je tada potpisao ravnatelj bolnice dr. Zoran Antunović, 29 osoba je teže i lakše ozlijeđeno.

Na mjestu eksplozije nastao je krater širine 240 i dubine 85 centimetara. Eksplozija je uništila 120 stanova, od toga 56 potpuno, i 120 automobila.

Tadašnji terorističčki akt osudile su sve relevantne institucije od SFOR-a, IPTF-a, drugi međunarodni dužnosnici, pa i članovi Predsjedništva BiH.

U to vrijeme su svoj rad započele i mješovite ophodnje policije u Mostaru, što je bio prvi korak ka ujedinjavanju institucija.

Auto bomba u Splitskoj ulici u Mostaru postavljena je iz osvete prema pripadnicima HVO-a, tvrdio je tada u ekskluzivnom razgovoru za Večernjak glasnogovornik mudžahedinske zajednice u BiH Alu Husin Imad, poznatiji pod nadimkom Abu Hamza.

Osveta je, po njegovim tvrdnjama, stigla od Ahmeda Zuhaira zvanog Handala, nakon što se ovaj zakleo da će se, kad bude pušten na slobodu, osvetiti Hrvatima za poniženja koja je doživio kao zarobljenik HVO-a.

"Mi ne opravdavamo to što je učinio; za postavljanje auto-bombe odgovarat će pred Alahom, ali ga u isto vrijeme razumijemo. On će za taj čin mora imati jak dokaz pred Alahom, jer nitko ne može opravdati da se u ime islama ubijaju žene i civili. Ako imaš problem s ljudima otiđi i kaži mu i vrati mu. Ne mogu se opravdati niti napad u Mostaru ili Londonu, ili Madridu", ističe Abu Hamza, s kojim su novinari razgovarali u njegovu islamskom prodajnom centru simbolična naziva "Hamizbeg" u Sarajevu.
Kopirati
Drag cursor here to close