Pitanje je

VIDEO | Može li BiH provesti EU reforme?

Nova vlast u Bosni i Hercegovini ima rok do ljeta kako bi pokazala želi li doista provoditi reforme koje su bitne za članstvo u Europskoj uniji, a europski put nužno znači i usklađivanje s vanjskom politikom EU u odnosu na rusku agresiju na Ukrajine.
Vijesti / BiH-EU | 15. 02. 2023. u 07:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proces formiranja vlasti u našoj zemlji i koalicijski odnosi dominiraju u bosanskohercegovačkom javnom prostoru posljednjih mjeseci, što je u velikoj mjeri zasjenilo kandidatski status Bosne i Hercegovine i sve zadaće koje su pred političkim akterima.

Europska unija opominje: Vrijeme je za jasne dokaze da ste spremni provoditi neophodne reforme.

Ali, je li provođenje reformi i uzlazna putanja ka europskim integracijama relanost bosanskohercegovačke politike?

Geopolitičke okolnosti utjecale na status kandidata

Kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu je rezultat izmijenjenih geopolitičkih okolnosti, a ne zasluga političara, jasna je poruka europskih dužnosnika.

Provedba reformi do sada se odugovlačila i vrijeme je za značajan reformski napredak, jasan je šef Izaslanstva EU u našoj zemlji .Navodi, velika su očekivanja od novih vlasti.

Nova vlast u Bosni i Hercegovini ima rok do ljeta kako bi pokazala želi li doista provoditi reforme koje su bitne za članstvo u Europskoj uniji, a europski put nužno znači i usklađivanje s vanjskom politikom Unije u odnosu na rusku agresiju na Ukrajinu.

Deklarativno, vlasti jesu opredjeljenje za europski put. Međutim, jasni zadaci Europske komisije i dalje su na čekanju, prvenstveno ustavne reforme, javlja BHRT.

Dok su fotelje prioriteti, pripremljeni zakoni ili u ladicama ili parlamentarnim procedurama. Hoće li biti usvojeni zavisi od volje političara, ali jasno je da će do ljeta morati pokazati jasnu formu usmjerenu ka Uniji, što je izvodivo.

Zakoni na dnevnom redu

"Paralment će ubrzo morati te zakone staviti na dnevni red pretpostavljam, očekujem da će ti zakoni imati većinu i za početak imate upravo prave korake zakoni koji se definirani kao zakoni koji zadovoljavaju europske pravne norme, usvaja ih paralment BiH nema boljeg početka reformskog procesa", kaže Edin Dilberović, direktor Direkcije za EU integracije

A za početak reformskog procesa potrebno je usvojiti novi zakon o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću i zakone koji bi pospiješili rad pravosuđa.

Jasno je da smo na terenu daleko od toga, i da zakoni u proceduri ne odražavaju značajan iskorak u funkcioniranju pravosuđa. Je li onda realno očekivati i njihovo usvajanje u ovoj godini?

Adi Ćerimagić, analitičar Inicijative za EU stabilnost iz Berlina, ističe: "Da li će se to i dogoditi ovisi od same EU odnosno ponude EU za lidere u BiH, a to je šta znači kada se usvoje ti zakoni kada se naprave izmjene, što je to što BiH dobija, u ovome trenutku po onome što Europska komisija kaže to nije preporuka za otvaranje pregovora o članstvu u EU, to nisu dodatni fondovi to nije ni na koji način neka dodatna vrijednost na EU putu BiH''.

Stoga, očekivanja Europe jesu da vlasti ispune uslove za moguće dalje pregovore. Ali, najprije je potrebno da političari sami vjeruju u neophodne reforme, a ne svoje interese, i započnu porcese kako bi mogli očekivati i konkretne ponude Europe.

Kopirati
Drag cursor here to close