Inicijativa za monitoring europskih integracija BiH

"Usvojeni zakoni u Republici Srpskoj u izravnoj su koliziji s procesom europskih integracija BiH"

"Vlada Republike Srpske ignorira glasove nevladinih organizacija koje su jasno pozvale na odbacivanje ovakvog, neprihvatljivog prijedloga zakona", stoji u priopćenju.
Vijesti / BiH-EU | 30. 04. 2024. u 10:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inicijativa za monitoring europskih integracija Bosne i Hercegovine osuđuje usvajanje Prijedloga Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, poznatog kao Zakon o stranim agentima, u Vladi Republike Srpske.

Kako stoji u priopćenju, "Vlada Republike Srpske ignorira glasove nevladinih organizacija koje su jasno pozvale na odbacivanje ovakvog, neprihvatljivog prijedloga zakona".

"Pored Zakona o kriminalizaciji klevete, koji direktno ugrožava slobodu izražavanja građana/ki i vrši pritisak na slobodu medija, vlasti Republike Srpske, kroz Zakon o stranim agentima, nastavljaju voditi političke procese koji su u izravnom sukobu s europskim putem Bosne i Hercegovine", dodaju.

Osim ovog zakona, usvojeni su i Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi te Izborni zakon Republike Srpske, čime se, kako tvrde, "stvara paralelni sustav u zemlji i izravno se zadire u nadležnosti Središnjeg izbornog povjerenstva".

Usvojen je i Zakon o imunitetu koji će, kako se tvrdi u priopćenju, "i izabranim i imenovanim dužnosnicima/cama, omogućiti potpunu zaštitu od pravnih postupaka i de facto nekažnjivost pred zakonom".

"Ovakvi zakoni šalju jasnu poruku o nedostatku političke volje za usklađivanjem s europskim standardima i vrijednostima i stvaraju nepremostive prepreke na putu ka europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine", naglasili su.

"Usvajanjem zakona, koji su u suprotnosti s europskim vrijednostima, urušavaju se temelji otvorenog i demokratskog društva i stvara se atmosfera straha i autocenzure među građanima/kama. Inicijativa za monitoring europskih integracija BiH poziva Narodnu Skupštinu Republike Srpske da preispita svoj pristup i odabrani politički smjer, te da uvaži jasno iskazane stavove i glas civilnog sektora, koji je protiv ovih zakonskih rješenja, te da vrati fokus na proces usvajanja reformi, koji je definiran kroz 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije", zaključuju u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close