Specijalni izvjestitelji Ujedinjenih naroda

Traži se hitno povlačenje Nacrta zakona o neprofitnim organizacijama

"Ako bi se Nacrt zakona usvojio u svom sadašnjem obliku, čini se da bi nametnuo pretjerano stroga pravila i omogućio nerazmjernu kontrolu vlasti nad djelovanjem nevladinih organizacija".
Vijesti / Flash | 02. 11. 2023. u 16:28 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Specijalni izvjestitelji Ujedinjenih naroda ocjenjuju da bi, ukoliko prođe daljnje procedure, Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija Republike Srpske nametnuo nepotrebna ograničenja u suprotnosti s međunarodnim standardima ljudskih prava, posebno u pogledu prava na slobodu izražavanja i udruživanja, prava na sudjelovanje u javnim poslovima i punog pristupa ekonomskim i socijalnim pravima za pojedince koji rade u nevladinom sektoru.

U pismu specijalnih izvjestitelja vlastima BiH u kojem traže da se hitno povuče Nacrt zakona o neprofitnim organizacijama u Republici Srpskoj, koji je usvojen u rujnu, navodi se da međunarodna zajednica prepoznaje potrebu da sektor neprofitnih organizacija djeluje otvoreno i pozitivno kako ne bi došlo do zloupotreba, ali da spomenuti nacrt nameće neprimjerena ograničenja koja nisu u skladu s međunarodnim standardima ljudskih prava, te socijalnih za uposlenike nevladinog sektora.

Reguliranje udruženja

"Ako bi se Nacrt zakona usvojio u svom sadašnjem obliku, čini se da bi nametnuo pretjerano stroga pravila i omogućio nerazmjernu kontrolu vlasti nad djelovanjem nevladinih organizacija. To bi značajno ograničilo neovisnost i samostalnost organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini, što je u suprotnosti s pravom udruženja da organiziraju svoje aktivnosti i formuliraju svoje programe bez neprimjerenog miješanja vlasti", navode u pismu te napominju da se čini kako nije bilo nikakvih stvarnih konsultacija s nevladinim organizacijama u izradi odredbi Nacrta zakona.

Specijalni izvjestitelji su primijetili da je cilj ovog nacrta zakona da regulira udruženja, Fondacije, te strane i međunarodne nevladine organizacije koje primaju bilo kakvu vrstu sredstava iz stranih izvora ili drugu pomoć stranog porijekla, nazivajući ih "neprofitnim organizacijama".

"Smatramo da ovo također može utjecati na nevladine organizacije koje su korisnici programa ili implementacijski partneri Ujedinjenih naroda", kazali su.

Nejasni i neodređeni pojmovi

Također su se osvrnuli na nejasne i neodređene pojmove u Nacrtu zakona, pa su, između ostalih članova Nacrta, ukazali kako se jednim propisuje da se pod ovim neprofitnim organizacijama podrazumijevaju one koje "u cijelosti ili djelomično financiraju druge države, njihovi organi ili njihovi ovlašteni zastupnici, međunarodne i strane organizacije, strani državljani ili registrirane nevladine organizacije koje se financiraju iz inostranstva".

"Pošto Nacrt zakona ne daje definiciju onoga što se podrazumijeva pod 'djelomičnim financiranjem' ili 'pomaganjem', primjećujemo da tekst omogućava vlastima da označe organizacije civilnog društva koje primaju gotovo svaku vrstu financijskih sredstava ili pomoći od stranih pojedinaca ili organizacija kao 'agente stranog utjecaja", navode izvjestitelji, kao i da ovo može otežati financiranje nevladinog sektora.

Agenti stranog utjecaja

Označavanje udruženja, kao i novinara, boraca za ljudska prava i organizacija civilnog društva u okviru neodređenih i preširokih koncepata kao što su "agenti stranog utjecaja" može dovesti do paušalne presumpcije sumnjivosti koja bi mogla da nadalje opstruira i stigmatizira njihov legitimni rad, uz ozbiljan i štetan učinak na ostvarivanje prava na slobodu udruživanja, dodaje se u pismu.

Široki obim oznake "agenata stranog utjecaja", prema specijalnim izvjestiteljima, može navoditi na zaključak da su određeni borci za ljudska prava, aktivisti ili udruženja pod stranom kontrolom, ili se čak mogu smatrati izdajnicima, čime se nipodaštavaju i podrivaju njihovi napori na promoviranju i zaštiti ljudskih prava, vladavine zakona i ljudskog razvoja za dobrobit društva i demokratskih institucija BiH, te ovo može u određenim slučajevima postati prijetnjom za sigurnost njihovih članova.

Osnivanje posebnog registra

U pismu se navodi da, iako postoji sistem registracije nevladinih organizacija na državnoj i entitetskoj razini, Nacrt zakona predviđa osnivanje posebnog registra za neprofitne organizacije koje primaju strana financijska sredstva, te se skreće pažnja "da neprimjereni i strogi zahtjevi za registraciju nevladinih organizacija mogu nerazmjerno opstruirati njihove legitimne aktivnosti".

Specijalni izvjestitelji, osim što su primijetili da Nacrt zakona ne pruža mogućnost žalbe ni pravnog lijeka, primijetili su i da se predviđaju dodatni administrativni zahtjevi i nadzor nad nevladinim organizacijama koje primaju strana financijska sredstva i drugu pomoć iz inostranstva.

Pismo su potpisali Fionnuala Ní Aoláin, specijalna izvjestiteljica za promociju i zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u borbi protiv terorizma, Clement Nyaletsossi Voule, specijalni izvjestitelj za prava na slobodu mirnog okupljanja i udruživanja i Mary Lawlor, specijalna izvjestiteljica za položaj boraca za ljudska prava.

Detektor je ranije pisao da je Nacrt zakona o nevladinim organizacijama naišao na brojne kritike.

Kopirati
Drag cursor here to close