Screening

DEI - Počele pripreme za prvu fazu pregovora o pristupanju

Direkcija za europske integracije je Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, institucijama BiH, te svim tijelima uspostavljenim Odlukom o sustavu
Vijesti / BiH-EU | 29. 04. 2024. u 16:49 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direkcija za europske integracije je Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, institucijama BiH, te svim tijelima uspostavljenim Odlukom o sustavu koordinacije procesa europskih integracije u BiH (svim radnim grupama za europske integracije, Komisiji za europske integracije, Kolegiju za europske integracije, Savjetodavnom tijelu i Ministarskim konferencijama), dostavila materijale sa sastanaka eksplanatornog screeninga Europske komisije sa Sjevernom Makedonijom, Albanijom, Ukrajinom i Moldavijom.

Ovi materijali (video zapisi, prezentacije i dnevni redovi sastanaka) su Bosni i Hercegovini dostavljeni nakon Prvog uvodnog sastanka između BiH i Europske unije održanog u Briselu 24. tranja, na kojem je Europska komisija detaljno prezentirala korake u pregovorima o pristupanju, prije svega u procesu analitičkog pregleda zakonodavstva (screening).

Eksplanatorni screening je faza u okviru koje Europska komisija institucijama u državi kandidatkinji detaljno prezentira cjelokupnu pravnu stečevinu Europske unije. Nakon toga slijedi bilateralni screening tijekom kojeg država kandidatkinja predstavlja svoje zakonodavstvo te utvrđene razlike u odnosu na pravnu stečevinu Europske unije.

Na kraju ovog procesa Europska komisija izrađuje izvještaje u kojima daje detaljnu analizu stanja i ocjenu spremnosti države za otvaranje pregovora po klasterima, odnosno vođenje pregovora po poglavljima'', priopćeno je iz Direkcije za europske integracije.

Direkcija će u vezi s narednim fazama u procesu nastaviti postupati u skladu s nadležnostima.

 

Kopirati
Drag cursor here to close