Europa, BiH i austrijsko predsjedavanje EU

Bosna i Hercegovina ima prijatelje u institucijama Europske unije

U Sarajevu održana konferencija 'Europa, BiH i austrijsko predsjedavanje EU'
Vijesti / BiH-EU | 12. 09. 2018. u 18:44 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanstvo Republike Austrije u Bosni i Hercegovini i Paneuropska unija Bosne i Hercegovine organizirali su danas u Sarajevu konferenciju "Europa, Bosna i Hercegovina i austrijsko predsjedavanje EU“, povodom austrijskog predsjedavanja Vijećem EU.

U Parlamentarnoj skupštini BiH okupili su se predstavnici Europske unije, veleposlanici zemalja članica Europske unije, kreatori politika u BiH, stručnjaci, analitičari i predstavnici civilnog društva kako bi zajedno diskutirali o glavnim aspektima procesa proširenja EU i procesa europskih integracija Bosne i Hercegovine, te o temama kao što su reforme, vladavina prava, bilateralna pitanja, pomirenje i vizije za budućnost.

Vršitelj dužnosti predsjednika Panevropske unije BiH Haris Ćutahija je rekao da Paneuropska unija BiH svojim aktivnostima pokušava pomoći u izgradnji konsenzusa svih aktera u procesu europskih integracija.

''Pozicija i opozicija trebaju imati zajedničku viziju o procesu na kojem se ne trebaju prikupljati jeftini politički poeni. Bosna i Hercegovina ima prijatelje u institucijama Europske unije, ali to ne znači puno dok sama ne pokrene procese i reforme'', zaključio je Ćutahija.  

Veleposlanik Republike Austrije u BiH Martin Pammer rekao je da se njegova zemlja zalaže za daljnje širenje Europske unije, iako trenutno nisu sve članice tako raspoložene. Podvukao je da Austrija ima veliki interes da BiH napreduje, te je izrazio nadu da će zemlja poslije Općih izbora dobiti konstruktivne snage koje će nastaviti rad na realizaciji Reformske agende i europskog puta BiH.

Klaus Wolfer, šef Odjela za proširenje EU-a pri austrijskom ministarstvu vanjskih poslova rekao je da je Austrija, koja predsjedava EU u ovom polugodišnjem mandatu, frustrirana zbog graničnih sporova između članica EU i smatra da države Zapadnog Balkana slična pitaja moraju riješiti dijalogom prije ulaska u Europsku uniju. Wolfer, koji je dobro upoznat s regijom jer je godinama bio u službi u Beogradu i Zagrebu, ocijenio je korisnim ove i druge slične aktivnosti Paneuropske unije BiH u procesu približavanja Europskoj uniji.

Šef Delegacije Europske unije u BiH veleposlanik Lars Gunnar Wigemark je poručio kako i naizgled nemoguće stvari mogu funkcionirati kada za to postoji stvarna volja, navodeći primjer mehanizma koordinacije u BiH koji je uspostavljen kao poveznica među različitim nivoima vlasti da bi one mogle "jednim glasom" razgovarati s Briselom. Pozvao je političke aktere u BiH da "u duhu kompromisa" odmah nakon Općih izbora postignu dogovor o načinu provedbe njihovih rezultata kako bi se što prije moglo nastaviti s procesom europskih integracija.

Konferencija "Europa, Bosna i Hercegovina i austrijsko predsjedavanje EU“ održana je uz podršku Općine Centar Sarajevo, a događaj je bio predmetom medijske brige, pažnje i poštovanja brojnih novinarskih ekipa, priopćeno je iz Paneuropske unije.  

Kopirati
Drag cursor here to close