Neopravdano odugovlačenje

U izvještaju EK se spominje i sudski proces Novaliću

Europska komisija ističe kako se u Sudu neopravdano odugovlači sa suđenjem.
Vijesti / BiH-EU | 14. 10. 2022. u 10:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U izvještaju Europske komisije o napretku BiH na putu ka EU, koji je objavljen prije dva dana, ponovo se spominje i sudski proces Fadilu Novaliću, premijeru FBiH, kojem se sudi za koruptivne radnje prilikom nabavke 100 respiratora iz Kine koji su iz proračuna plaćeni 10,5 milijuna KM.

U izvještaju se navodi da se u Sudu neopravdano odugovlači sa suđenjem.

Pred Sudom Bosne i Hercegovine u tijeku je proces protiv premijera FBiH i ministra financija FBiH, suspendiranog direktora Civilne zaštite FBiH i privatnog subjekta (predmet Novalić i dr.), u vezi s prijevarom u javnoj nabavi medicinske opreme za COVID-19.

Sud BiH je vrlo loše vodio suđenje, što je rezultiralo velikim i neopravdanim odugovlačenjem, što je utjecalo i na sastav sudskog vijeća, jer je njegov predsjednik otišao u mirovinu.

 

Foto: Avaz.ba / 

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine pokrenulo je dvije dodatne istrage, a Tužiteljstvo Županije Sarajevo jedan predmet u vezi s ovim. Ovi slučajevi su naširoko izvještavani u medijima, a istrage su u tijeku.

Neophodno je da tužiteljstvo i pravosudne službe osiguraju neovisno, djelotvorno i nepristrano sudsko praćenje u ovim slučajevima, koji imaju veliki odjek u javnosti i izazivaju zabrinutost za stanje korupcije u zemlji, navodi se u izvješću, prenosi Avaz.

Podsjetimo, nedavno je Fadil Novalić stavljen na crnu listu Amerike, a odluku američke administracije na društvenim je mrežama komentirao bh. novinar Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona.

Pojasnio je da Novalić nije dobio sankcije radi pisma umirovljenicima, već prvenstveno zbog afere respiratori i namjenske industrije a budući da je suđenje u tijeku to nije mogao biti formalni razlog za sankcije.

Kopirati
Drag cursor here to close