Brojni projekti

Tomislavgrad: Uspješan primjer korištenja EU novca

''Imamo zasada što smo mi posjetili i djelomično istražili 300 speleoloških objekata. Veliki dio tih objekata su ogroman turistički potencijal. Manje više u BiH znamo što sve imamo na površini, ali podzemlje baš i ne.''
Vijesti / BiH-EU | 01. 06. 2021. u 13:12 M.L. | Bljesak.info
Tomislavgrad: Pozitivan primjer korištenja EU novca

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kultura, turizam, gastronomija, vodovodna mreža i brojni 'manji projekti' kako vole reći u Tomislavgradu uspješno su realizirani, ili se njihova realizacija privodi kraju. Zapravo, ova Općina je jedan izuzetno uspješan i pozitivan primjer povlačenja EU novca za brojne projekte od značaja za cijelu zajednicu.

Tako su milijuni eura uloženi u razvoj kulture i turizma Tomislavgrada.

Trg gange postao kultno mjesto

Jedan od najvažnijih projekata je 'Kulturna ruta gange i bećarca' koja je rađena u suradnji s gradom Pleternicom, a u pitanju je prekogranična suradnja. Vrijednost ovog projekta je 2 milijuna i 300 tisuća eura.

Tako je Trg gange i Hajdučke družine u Tomislavgradu postao centralno mjesto okupljanja, druženja i promoviranja kulturnih i turističkih vrijednosti ovoga kraja.

''Odradili smo niz dokumenata, studije interpretacijskog centra te 'Kulturne rute', do idejnog rješenja suvenira 'Kulturne rute' i svega onoga što nam je temelj za širenje turizma koji nastojimo na taj način pozicionirati na pravo mjesto, ono što Tomislavgrad zbilja može ponuditi'', kazala je Danijela Papić, ravnateljica Kulturno informativnog centra Tomislavgrad.

'Speleološki Eldorado'

Ovaj kraj obiluje i jedinstvenim prirodnim ljepotama i zanimljivim pojavama podzemnog svijeta. One su već odavno počele privlačiti pozornost. Najprije je to bio uski krug ljubitelja prirode i speleologa, a sad je sve više ''običnih'' posjetitelja koji žele vidjeti speleološki Eldorado' – kako to kaže speleolog Stipan Dilber.

Naime, Speleološko društvo 'Mijatovi dvori Tomislavgrad' je u sklopu projekta Krška polja III ostvarilo financijsku potporu projekta 'Razvoj speleoturističke ponude Duvanjskog polja i Buškog jezera'.

Projekt speleoturističke ponude financiran je od strane UNDP-a s partnerima kroz projekt Via Dinarice i Euro Natura.

''Imamo zasada što smo mi posjetili i djelomično istražili 300 speleoloških objekata. Veliki dio tih objekata su ogroman turistički potencijal. Manje više u BiH znamo što sve imamo na površini, ali podzemlje baš i ne. Ta bogatstva koja susrećemo, mi koji se bavimo time ostanemo zatečeni tom ljepotom čiste prirode'', rekao je Stipan Dilber iz Speleološkog društva 'Mijatovi dvori'.

Najatraktivnije objekte već su označili sa info panelima i to lokalitete Izvor Ričina, Ponor Kovači i pećina Dahna. Za Dahnu pak kažu da je lokalitet o kojem će se puno pričati u budućnosti.

Aktualni načelnik Tomislavgrada Ivan Buntić objasnio je i kako su uz pomoć EU novca realizirani i projekti sanacije vodovodne mreže u Tomislavgradu – gradsko područje, a čija je vrijednost oko 2 i pol milijuna eura, te projekt nastavka izgradnje vodoopskrbnog sustava Duvanjsko polje. Također, važno je spomenuti i Stazu Gospe Sinjske koja je rađena prije nekoliko godina i čija je vrijednost bila oko 600 tisuća eura.

Budući projekti

Planirano je i da se uradi Muzej gange, koji bi bio multimedijalni interaktvini muzej s čijom realizacijom bi se zaokružila priča oko Kulturnog informativnog centra.

Kada je u pitanju projekt speleoturističke ponude, Stipan Dilber je istaknuo kako će se 'raditi i urušne vrtače, koje predstavljaju vrlo zanimljivo fenome na ovom prostoru'.

Planova je još mnogo, a to nam je potvrdio i načelnik Buntić.

''Ono na čemu ja temeljim svoj rad jesu četiri osnovna stupa, a to su EU fondovi i Tomislavgrad kao prva općina u BiH po obnovljivim izvorima energije, jer znate da su tu prva dva vjetroparka napravljena. Sama pozicija Tomislavgrada, geografski i površina, poljoprivreda uz turizam čini osnovicu razvoja Tomislavgrada i nadamo se što više uz sufinanciranje EU novcem'', objasnio je načelnik Općine Tomislvgrad Ivan Buntić.

Iako smo ranije dogovorili i razgovor s nekadašnjim načelnikom Ivanom Vukadinom, trenutnim predsjednikom Vlade HBŽ-a, a koji je bio na čelu Općine za vrijeme realizacije brojnih EU projekata, on se nije pojavio u dogovorenom terminu. Nismo dobili niti objašnjenje, niti ispriku.

Kopirati
Drag cursor here to close