Reforme

Tegeltija kaže da su građani zagrijani i da vlast napreduje

Tegeltija je istaknuo da će, radi boljeg povezivanja sa susjedima, BiH 16. ožujka potpisati sporazum s Turskom koji će omogućiti izgradnju auto-puta Sarajevo-Beograd.
Vijesti / BiH-EU | 12. 03. 2021. u 12:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Vijeća ministara Zoran Tegeltija pozvao je danas na Digitalnom ekonomskom forumu u Tirani, kome se obratio putem video-linka, na bolje infrastrukturno povezivanje, bolju suradnju gospodarstava, olakšavanje trgovine zemalja regije i istaknuo kako će to svima donijeti velike benefite.

Tegeltija je istaknuo da će, radi boljeg povezivanja sa susjedima, BiH 16. ožujka potpisati sporazum s Turskom koji će omogućiti izgradnju auto-puta Sarajevo-Beograd.

Balkan i Europa

"Taj infrastrukturni projekt treba omogućiti bolje povezivanje naših ekonomija i naših građana", istaknuo je Tegeltija.

Rekao je kako je BiH spremna uraditi sve što bude dogovoreno kako bi regionalna suradnja bila što uspješnija i kako bi pokazali da regija Balkana i ekonomski i na svaki drugi način pripada Europi.

Prema njegovim riječima, svima je potrebno malo optimizma.

Naveo je kako je mnogo posla ispred svih, da su ciljevi ambiciozni i da je potrebno uložiti sve napore kako bi kriza uzrokovana panedmijom bila poticaj da se radi više i bolje, te da posluži kao dodatni impuls za intenziviranje regionalne suradnje i suradnje sa EU.

Tegeltija je rekao kako važna oblast jesu i investicije i da će one u velikoj mjeri ovisiti o onomu što je usvojeno na summitu u Sofiji ne samo za BiH nego i druge zemlje Balkana.

"Ukoliko taj proces bude krenuo i realizirao se dinamikom kako je planirano, to može značajno utjecati pozitivno na ekonomije i BiH i drugih zemalja zapadnog Balkana", smatra Tegeltija.

Jedino u čemu su složni

Pozvao je EU da ubrza ove procese preko međunarodnih financijskih institucija koje su zadužene za realizaciju projekata i istaknuo da svi projekti koji su u BiH definirani imaju za cilj infrastrukturno povezati BiH sa susjednim zemljama.

Tegeltija je rekao da su europske integracije jedno od pitanja o kojem postoji veliki stupanj suglasnosti svih u BiH, koja je usprkos pandemiji ispunjavala obveze prema EU, te poručio da je ova epidemija prilika za povezivanje u regiji i suradnju s EU.

Tegeltija je naveo da je entuzijazam građana BiH prema procesu pridruživanja EU i danas jako izražen, usprkos dugom i jako sporom procesu.

Naveo je kako je dobro što je jutros europski tajnik za proširenje Olivér Várhelyi prvi govorio i ponovio zahtjeve gotovo svim zemljama koje učestvuju na forumu o uvijetima koje je postavila EU, podsjećajući na obaveze BiH koje je potrebno ispuniti da bi se dobio kandidatski status.

Kandidatski status

"Siguran sam da će BiH - naporima koje je načinila u 2020. godini i koje će učiniti u prvoj polovini 2021. godine - napraviti dovoljan broj kredibilnih mjera da može da dobije kandidatski status, što je od velike važnosti za cijelu BiH", istaknuo je Tegeltija.

Dodao je kako, bez obzira u kojem će trenutku BiH dobiti kandidatski status, da je BiH jako posvećena ispunjavanju uvjeta za proces pridruživanja EU i da su gotovo svi u BiH svjesni da je EU mjesto za građane BiH, da tamo žele doći i da ispuniti potrebne uvjete.

"Iako smo u 2020. godini bili posvećeni ispunjavanju uvjeta, takozvanih 14 prioriteta, ipak u fokusu našeg rada u prethodnoj godini bila je borba protiv pandemije Covida-19 i svih njezinih posljedica i po zdravlje ljudi, stanje u našoj ekonomiji i naše socijalne politike. Zajedno s podrškom EU, taj proces u prethodnom periodu smo uspješno implementirali", rekao je Tegeltija.

Istaknuo je kako se upravo u toj borbi pokazala veoma važna uloga EU, koja je kroz različite mehanizme podržala BiH od makrofinancijske pomoći do značajne pomoći u nabavci medicinske opreme, sanitetskog materijala i slično.

Pomoć za cijepljenje

"Na početku pandemije nije djelovalo da će biti tako uspješno, djelovalo je teško i sporo, ali moramo priznati da je EU bila najbolji partner BiH u borbi protiv pandemije. Očekujemo da se to desi i u procesu cijepljenja", rekao je Tegeltija.

Ukazao je na to da ova teška situacija s pandemijom nije iskorištena u regiji kao prilika, mogućnost i šansa da se unaprijedi ekonomska suradnja, da se trgovinske veze podignu na višu razinu, da jedni drugima pomognu da bi pad domaćeg bruto proizvoda bio niži u svim ovim zemljama regije.

Kopirati
Drag cursor here to close