Potresi

Suradnja s EU: Pripremljeni na katastrofe

''Ne možemo uvijek predvidjeti kada i gdje će udariti sljedeći potres, ali možemo biti bolje pripremljeni.''
Vijesti / BiH-EU | 28. 04. 2022. u 20:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas je u posjeti Bosni i Hercegovini europski komesar za upravljanje krizama, Janez Lenarčič, u cilju jačanja suradnje na prevenciji, pripravnosti i odgovoru na katastrofe, kako na nacionalnoj tako i na regionalnoj razini. Posjeta je rezultat ponovne potvrde interesa zemlje za pridruživanje Mehanizmu civilne zaštite EU, koji koordinira zajedničke akcije odgovora na krizne situacije.

Komesar je također prisustvovao sveobuhvatnoj vježbi po scenariju potresa financiranoj sredstvima EU, uz sudjelovanje službi spašavanja i zaštite iz Austrije, Rumunije, Albanije, Crne Gore, Slovenije i drugih međunarodnih agencija.

Lenarčič je naglasio da su prije nekoliko dana Bosnu i Hercegovinu pogodila dva potres.

''Ne možemo uvijek predvidjeti kada i gdje će udariti sljedeći potres, ali možemo biti bolje pripremljeni. Stoga u potpunosti podržavam zahtjev Bosne i Hercegovine za pridruživanje Mehanizmu civilne zaštite EU. Uvjeren sam da će članstvo u našem europskom okviru civilne zaštite osigurati da Bosna i Hercegovina uživa koristi od snažnijeg odgovora na krizu, kad god da se krize velikih razmjera dogode. Zajednički možemo zaštititi i spasiti živote'' - kazao je.

Između ostalog, komesar se također sastao s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine i ministrom sigurnosti Selmom Cikotićem.

Tijekom posjete, komesar je najavio i 2,5 milijuna eura dodatnih humanitarnih sredstava za pomoć Bosni i Hercegovini u pokrivanju potreba izbjeglica, tražitelja azila i migranata u zemlji.

Kopirati
Drag cursor here to close