Stajanje na loptu

Sattler o kandidatskom statusu: Ne treba još proglašavati pobjedu

Kandidatski status stoga bi trebao biti poruka novoizabranim vlastima da rade dinamično i suštinski na ispunjavanju ključnih kriterija…
Vijesti / BiH-EU | 13. 12. 2022. u 14:18 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bilo bi mudro da se ne proglašava pobjeda dok se ne dobije zadnja bitka za kandidatski status Bosne i Hercegovine i potrebno je sačekati službenu odluku šefova zemalja članica Europske unije u četvrtak'', kazao je danas u Sarajevu šef Delegacije Europske unije u BiH Johann Sattler.

Izrazio je zadovoljstvo jer su nakon sjednice Vijeća za opće poslove Evropske unije došle pozitivne informacije i snažne poruke u pravcu odluke o dodjeli kandidatskog statusa.

Podsjetio je da je u lipnju tri sata trajala rasprava o Bosni i Hercegovini te iako su izgledi dobri treba sačekati četvrtak, ali bit će to veliki iskorak za BiH jer prije otvorenih pregovora o članstvu potrebno je prije svega dobiti formalno status kandidata.

''Bez tog koraka nema drugih koraka, ali vrlo jasno sam naglašavao da nakon dodjele tog statusa potrebno je već naredni dan vidjeti konkretne aktivnosti i konkretan rad'', podvukao je Sattler.

Kandidatski status stoga bi trebao biti poruka novoizabranim vlastima da rade dinamično i suštinski na ispunjavanju ključnih kriterija koji su pred Bosne i Hercegovine.

''Taj status bit će signal ostatku svijeta te investitorima  koji žele doći da ulažu u BiH'', zaključio je šef Delegacije Europske unije u BiH Johann Sattler.

Kopirati
Drag cursor here to close