Politički zamah

Šefovi EU misija u Predsjedništvu: Prioritet nesmetani izbori, uključujući i Mostar

Uoči summita EU-Zapadni Balkan koji će se održati u Zagrebu u svibnju 2020. godine, vlasti BiH bi trebale, dodaju, da iskoriste priliku i pokažu spremnost da unaprijede život građana
Vijesti / BiH-EU | 03. 02. 2020. u 16:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Izaslanstva Europske unije (EU) u BiH i specijalni predstavnik EU, veleposlanik Johann Sattler i šefovi misija EU u Bosni i Hercegovini sastali su se u ponedjeljak sa članovima Predsjedništva BiH, priopćeno je iz Izaslanstva EU.

U Predsjedništvu se razgovaralo o naporima kojima bi se iskoristio politički zamah za napredak zemlje na putu ka pridruživanju EU, a u svjetlu 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

Foto: PR / Sastanak šefova EU u Predsjedništvu BiH

Prvi ključni prioritet iz Mišljenja utvrđuje potrebu da se osigura provođenje izbora u skladu sa europskim standardima. Očekujemo da se lokalni izbori nesmetano održe ove godine, uključujući i Mostar, kao i poboljšanja demokratskih procesa i izbornih standarda, priopćeno je iz Izaslanstva.

''EU i dalje ističe da su Bosni i Hercegovini potrebne konkretne ekonomske reforme, kako bi bh. ekonomija bila spremnija za Europu. Spremni smo podržati vlasti BiH u svim reformama koje poduzimaju kako bi unaprijedili modernizaciju zemlje i njenu sposobnost da preuzme obaveze članstva u EU'', stoji u zajedničkoj izjavi Izaslanstva EU.

Foto: PR / Sastanak šefova EU u Predsjedništvu BiH

Uoči summita EU-Zapadni Balkan koji će se održati u Zagrebu u svibnju 2020. godine, vlasti BiH bi trebale, dodaju, da iskoriste priliku i pokažu spremnost da unaprijede život građana i poduzmu istinske napore na pomirenju i prevazilaženju nasljeđa prošlosti kao neizbježnog dijela procesa pristupanja EU. Uspjeh u ovom poduhvatu, navode, važan je kako za BiH, tako i za cijelu Europu.

Iz Predsjedništva je priopćeno kako su sastanku uz voditelja Izaslanstva Sattlera, nazočili predstavnici EUFOR-a, te veleposlanici i predstavnici veleposlanstava Austrije, Belgije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Francuske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Italije, Nizozemske, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Španjolske i Švedske.

Članovi Predsjedništva BiH informirali su sugovornike o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, i o aktivnostima na europskom putu BiH. Još jednom su ponovili da je članstvo u EU najvažniji vanjskopolitički prioritet i strateški cilj BiH. Perspektiva članstva u EU nastavlja biti pokretačka snaga za pozitivne demokratske, političke, ekonomske i društvene promjene u BiH.

Zahvalili su, navode, za dosadašnju potporu i pomoć koju su države članica Europske unije pružile BiH u procesu pridruživanja Europskoj uniji, te iskazali očekivanje da će se ova potpora i pomoć nastaviti ubuduće, u kontekstu stjecanja statusa kandidata za članstvo u EU. Stjecanje kandidatskog statusa bi doprinijelo mijenjanju političke dinamike i usmjeravanju na reformske procese.

Foto: Predsjedništvo  / Sastanak u Predsjedništvu

Razmijenjena su mišljenja o pitanjima vladavine prava, ljudskih prava kao i provedbi svih presuda europskih i domaćih sudova koji se odnose na potrebne izmjene Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Posebice je bilo riječi i o potrebi održavanja izbora u Mostaru ove godine, priopćeno je iz Predsjedništva.

Sugovornici su se složili da je potrebno provesti reforme koje će biti usmjerene na održiv i ubrzan ekonomski rast, te učiniti BiH atraktivnijom za strana ulaganja.

Voditelj Izaslanstva EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler, predstavnici EUFOR-a, te veleposlanici i predstavnici veleposlanstava zemalja članica EU u BiH su podržali formiranje novoga saziva Vijeća ministara BiH, pozvali na suradnju i koordinaciju svih razina vlasti, te ekonomsko jačanje BiH. Perspektiva budućeg članstva u EU je otvorena, kako za BiH, tako i za zemlje u regiji. Pomirenje, promoviranje mira i tolerancije bi trebali obilježiti 2020. godinu kao godinu koja je godina obljetnica - obilježavanja važnih događaja za BiH, zaključili su veleposlanici zemalja članica EU u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close