Primi me!

Provedba politike i trošenje novca: 4 veličanstvena u Bruxellesu

Većina europskih parlamentaraca izrazila je podršku za ubrzano članstvo BiH u Europskoj uniji, a europski tajnik za proširenje Oliver Varhelyi kazao je da od BiH očekuje reforme…
Vijesti / BiH-EU | 14. 03. 2022. u 13:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Situacija u Bosni i Hercegovini jedna je od tema dvodnevne sjednice Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET), čije zasjedanje počinje danas u Bruxellesu.

Članovi odbora razgovarat će sa šefom Delegacije Europske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH Johannom Sattlerom te visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom.

Kako je predviđeno službenom agendom tog dvodnevnog sastanka, o stanju u BiH sutra, 15. ožujka govorit će europski tajnik za susjedstvo i politiku proširenja Olivér Várhely, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić te članovi Šefik Džaferović i Milorad Dodik.

Istoj sesiji trebao bi prisustvovati i lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović.

Odborom za vanjske poslove Europskog parlamenta predsjedava David McAllister koji je naglasio da u kontekstu sve brojnijih izazova, ali i prilika s kojima se suočavaju izvan Europske unije, 79 članova odbora doprinosi definiranju zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU-a.

Ovo tijelo prati provedbu te politike i nadzire potrošnju sredstava Europske unije namijenjenih za vanjsko djelovanje u svijetu te nastoji osigurati da se sporazumima između EU-a i trećih zemalja garantiraju demokracija, vladavina prava i ljudska prava.

Većina europskih parlamentaraca izrazila je podršku za ubrzano članstvo BiH u Europskoj uniji, a europski tajnik za proširenje Oliver Varhelyi kazao je da od BiH očekuje reforme i ispunjenje 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o članstvu u EU, dodajući da je to jedino što može približiti BiH Europskoj uniji.

Čović će, potvrđeno je, na poziv predsjednika Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta Davida McAllistera, učestvovati u raspravi o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

I srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik učsudjelovat će na sastanku, najavljeno je iz Ureda srpskog člana Predsjedništva BiH.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close