Robert Golob

Poruka Europi: Dugujemo BiH

"Članstvo u EU mijenja sve", poručio je slovenski premijer.
Vijesti / BiH-EU | 13. 12. 2022. u 13:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenski premijer Robert Golob je u utorak u Europskom parlamentu zagovarao ubrzanje procesa proširenja EU-a na zemlje zapadnog Balkana, a posebice BiH, jer smatra da će to značajno pridonijeti političkoj stabilnosti regije koja je pod snažnim pritiskom Rusije, piše Hina.

Ovo je Europa

Premijer Golob obratio se eurozastupnicima na plenarnoj sjednici EP-a u Strasbourgu u okviru rasprave "Ovo je Europa".

Pozdravljajući odluku svih institucija da priznaju i Ukrajinu i Moldaviju kao kandidate za članstvo u EU i sve napore, uključujući napore Parlamenta, da se ubrza proces pristupanja, Golob je pozvao da se takav pristup primjeni i na zapadni Balkan.

"Zapadni Balkan je od početka ruske agresije bio izložen velikom pritisku i propagandi, a radi se o pritisku koji može rastočiti jedinstvo Europe i stoga moramo biti svjesni da taj instrument može značajno pridonijeti političkoj stabilnosti ove regije", rekao je Golob, dodajući da je proširenje najsnažniji instrument u arsenalu EU-a".

"Stoga vas molim da ne povučete kočnicu na ovaj proces", poručio je Golob.

Dug prema BiH

Pritom je posebno istaknuo da je Bosnu i Hercegovinu bila najveća žrtva agresije u prošlosti i da zato, kako je rekao, "dugujemo BiH pokazati da je nismo zaboravili".

"Isto ćemo u budućnosti morati pokazati i Ukrajini", rekao je Golob i istaknuo da ''kad počnemo neku priču onda je moramo i dovršiti''.

Podsjetio je da je priča o BiH je počela prije 20 godina i da nije došla do napretka, ali da Slovenija najbolje zna koliko je članstvo u Europskoj uniji "tranformativan proces".

Po njegovim riječima, članstvo u EU mijenja državu, prije svega mijenja stavove ljudi, a onda se ljude tjera da mijenjaju i politiku.

Članstvo mijenja sve

Ne možete računati, nastavio je, da će se političke strukture promijeniti same od sebe jer je to iluzorno je i ne daje rezultate.

"Kao europski građani, moramo uvjeriti naše sugrađane sa zapadnog Balkana da je njihovo mjesto u Europi i da se onda pobrinu za promjenu političkih struktura. Onda će i oni prihvatiti zakone vlasti i demokraciju, ja sam ne vjerujem u obrnuti redoslijed i zato se Slovenija zalaže da se ubrzaju europske integracije BiH", rekao je Golob.

"Članstvo u EU mijenja sve", poručio je slovenski premijer.

Europska komisija predložila je u listopadu da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status pod uvjetom da poduzme niz reformi, usvoji nekoliko zakona u području sudstva, izborne reforme, borbe protiv korupcije i slobode izražavanja.

Kopirati
Drag cursor here to close